Večer emocija
30

Nedžad Salković obilježio 60 godina karijere koncertom u Tuzli

Piše: A. K.
Foto: D. Z./Klix.ba
(Foto: D. Z./Klix.ba)
Koncertom u Narodnom pozorištu u Tuzli poznati i priznati interpretator sevdalinki Nedžad Salković večeras je obilježio 60 godina umjetničkog rada.

Jedinstvenim glasom Salković je u šest decenija svojim interpretacijama dirao i razgaljivao srca publike širom svijeta, a dobio je više od 30 festivalskih nagrada, odnosno srebrenih, zlatnih, platinastih i dijamantskih trofeja.

Tokom večerašnjeg konerta Salković je sve prisutne taktovima numera proveo kroz protekle decenije, a kako je istakao u emotivnom obraćanju, zahvaljujući pjesmi obišao je skoro čitav svijet.

"Uvijek sam vas dragi moji sugrađani, moju Tuzlu, Bosnu i Hercegovinu i bivšu nam zajedničku državu širom svijeta predstavljao na najbolji mogući ljudski i umjetnički način. To je nešto čime se mogu posebno dičiti, jer ovaj posao je veoma izazovan. Vrlo mlad sam postao veoma popularan, ali sam ipak imao izuzetnu kontrolu nad samim sobom u svakom pogledu. Svih tih 60 godina imao sam apsolutnu podršku mojih sugrađana, na čemu sam apsolutno zahvalan i sve ono što sam radio naše je zajedničko", istakao je Salković koji je prve snimke za arhiv Radio Beograda snimio 1962., a prvu singlicu godinu dana kasnije.

Ovu večer emocija i sevdaha upotpunili su i nastupi kulturno-umjtničkih društava Panonija, Zvonko Cerić i Bosna, zatim vokalnih ansambala Lege Artis, Iskre i Tuzlanke, kao i interpretatori sevdalinki Zekija Suman, Arif Ahmetašević, Safet Dedajić, Senad Gračić, Nedžad Smajlović uz pratnju orkestra pod vodstvom Amira Softića.

Glas Nedžada Salkovića prvi put se u radijskom eteru čuo 1. aprila 1958. godine, prlikom nastupa na tadašnjoj Radio stanici Tuzla. Od tada do danas, princ sevdaha, kako ga mnogi nazivaju, snimio je blizu 80 takozvanih nosača zvuka.

Među brojnim priznanjima koja su mu pripala, izdvajaju se estradna nagrada Savezne Republike Jugoslavije 1986. godine te Bh. muzički Oskar 2007. koji mi je pripao za životno djelo.

Tokom večerašnjeg obilježavanja velikog jubileja Salkoviću je uručena Zlatna plaketa Sevdah Festa za životno djelo.

Cijeneći sve ono što je princ sevdaha postigao tokom svog uspješnog stvaralačkog rada, Gradsko vijeće Tuzle jednoglasno je donijelo odluku da se Povelja Grada Tuzle dodijeli upravo Salkoviću.

Salkoviću će najviše priznanje Tuzle biti dodijeljeno sutra u okviru obilježavanje 2. oktobra - Dana oslobođenja Tuzle u Drugom svjetskom ratu.