Muzika
40

Nedim Zlatar: Prenatrpani smo agresivnom muzikom, napadnim zvukovima i neinspirativnim tekstovima

Piše: L. Č.
Foto: Facebook
Foto: Facebook
Sarajevski muzički dvojac Basheskia & Edward EQ koji čine Nedim Zlatar i Leonardo Šarić su nedavno predstavili novi muzički projekat - riječ je o, kako su je nazvali, "pjesničkoj odiseji" koju su radili u saradnji s bh. pjesnikom Mehmedom Begićem.

U razgovoru za Klix.ba Nedim Zlatar otkriva kako je odlučio komponovati muziku za poeziju bh. pjesnika Mehmeda Begića, budući da je u njegovim pjesmama prepoznao sebe i sve ono što nije znao formulisati o sebi i onome što osjeća.

"To i jeste odlika dobre poezije: nepatvorenost i sposobnost da se prepoznaš, da naučiš nešto novo. Dobra književnost je tu da ti otvori oči bilo o sebi ili o svijetu. Meša je za mene u tome uspio. Obojica imamo slične razloge bavljenja umjetnošću, radimo to iz neke potrebe da se objasnimo, sebi i svijetu. To sam prepoznao u njegovoj poeziji i osjetio da moja muzika i njegove riječi trebaju da se spoje i naprave nešto novo, intuitivno", govori Zlatar za Klix.ba.

Ovo je prvi put da Zlatar komponuje muziku na poeziju i ističe kako je bilo veoma izazovno, jer nisu znali tačno šta žele napraviti, niti su imali referencu i nešto po čemu bi se nahodili.

"Stvari su nastajale same od sebe, počevši od interpretacije onih što su čitali poeziju, po čemu je onda nastajala muzika, veoma proizvoljno, bez određene ciljne tačke, tehničkih i kompozicijskih pravila", pojašnjava Zlatar.

Do sada su snimili desetak "čitača", međutim, od mnoštva pročitanih pjesama, samo rijetke interpretacije su bile podobne za muziku. Na kraju su odlučili da na prvom izdanju kao "čitači" učestvuju Benjamin Bajramović, Alban Ukaj, Jelena Milušić i Amra Toska, jer su, kako ističe Zlatar, dali divne interpretacije nekih od Mešinih pjesama. U arhivi, dodaje, imaju još dosta materijala sa još dobrih "čitača" koji će, nada se, u budućnosti biti "uglazbljeni".

Zlatar navodi kako su dosadašnje reakcije njihove publike uglavnom veoma pozitivne, a budući da su otišli potpuno van trendova i uobičajenih muzičkih formata, drago mu je da je ovo izdanje privuklo pažnju publike i nada se da će to i njima i drugim kolegama u budućnosti pomoći da prave nove i drugačije stvari.

"Osjećam da je u današnje vrijeme brzog življenja publika prenatrpana agresivnom muzikom i ritmovima, napadnim zvukovima, neinspirativnim tekstovima, socijalnim porukama, trendovima... I govoreći kao jedan iz publike, mislim da nam treba osvježenje, prije svega olakšanje", zaključuje Nedim Zlatar u razgovoru za Klix.ba.