Muzika
0

Najbolji izvođači bluesa i rocka nastupaju u Mostaru

FENA
Koncertom posvećenim ulozi usne harmonike u bluesu, sinoć je u Muzičkom centru Pavarotti otvoren "Mostar Blues & Rock Festival", koji će u Mostaru do 20. jula ugostiti vrhunske izvođače bluesa i rocka.
Foto: Irfan Redžović
Foto: Irfan Redžović

Riječ je o 11. festivalu koji je do sada nosio naziv Mostar Blues Festival, no kako su istaknuli organizatori, nakon deset godina predstavljanja bluesa i stalnog "koketiranja" s rockom, odlučili su taj muzički pravac dodati u naziv festivala.

Na ovogodišnjem izdanju ove tradicionalne muzičke smotre nastupit će ukupno jedanaest grupa. Sinoć, prve večeri festivala, u atriju MC Pavarotti nastupili su Mar Mar Blues (BiH), Blue Family feat. Pera Joe (SRB), te Sugar Blue (USA).

Večeras, druge večeri festivala, na Kantarevcu će nastupiti Bad Blues Band Bulevar (BiH), Drugi način (CRO), Ten Years After (UK) i Yu Grupa (SRB).

Sutra, zadnje večeri festivala, također na Kantarevcu, koncert će imati PistolEro (BiH), Urban&4 (CRO), Partibrejkers (SRB) i Lance Lopez (USA).

Foto: Irfan Redžović
Foto: Irfan Redžović

U sklopu ovogodišnjeg festivala, u MC Pavarotti, u 11:45 sati danas će članovi grupe Ten Years After održati masterclass radionicu koju podržava British Council, a koja će biti otvorena za sve zainteresirane.

Pored muzičkog dijela radionice, na kojemu će članovi ove grupe pokazati svoja iskustva na instrumentima, bit će vrlo interesantno čuti detalje o legendarnom Woodstock festivalu na kojemu su nastupili, o vremenu kada je u grupi svirao gitarski heroj Alvin Lee, kao i o najznačajnijim studijskim radovima.

Partneri "Mostar Blues & Rock Festivala" su Ambasada Kraljevine Norveške u BiH, Ambasada SAD-a u BiH, Grad Mostar, Ministarstvo kulture i sporta FBiH, Ministarstvo civilnih poslova BiH, NATO misija u BiH, Muzički centar Pavarotti, British Council, BH Telecom, Turistička zajednica Hercegovačko-neretvanskog kantona, Ministarstvo okoliša i turizma FBiH, hotel Bristol, Sportski savez Mostara i Ožujsko pivo.

Foto: Irfan Redžović
Foto: Irfan Redžović