Red Bull Raplika
177

Na Sonom Trgu u Tuzli Samuraj Krek postao regionalni kralj freestyle repanja

Klix.ba
Foto: Red Bull
Samuraj Krek iz Beograda regionalni je kralj freestyle repanja. On je u subotu navečer u velikom regionalnom finalu Red Bull Raplike na prepunom Sonom trgu u Tuzli pokazao najviše od osam rap improvizatora iz BiH, Srbije i Hrvatske te tako zasluženo ponio ovu laskavu titulu, saopćeno je iz Red Bull BiH.

„Nisam se ničemu nadao. Proteklih dana smo vježbali, zagrijavali se. Kad je krenulo, ne znam, ništa me nije išlo. Kasnije, kako su tekle runde, bilo je bolje. Krenuli smo loše, na kraju smo nešto izvukli. Ne znam ko mi je bio najteži protivnik. Svi su bili teški na svoj način. Publici svaka čast. Bili su odlični. Dobio sam podjednaku buku kao i domaći učesnik", izjavio je Samuraj Krek.

On je to rekao nakon pobjede u finalnom okršaju protiv Arota, prošlogodišnjeg pobjednika kojemu je u reprizi finala tako promakla šansa za odbranu titule na domaćem terenu i u usijanoj atmosferi kakva je vladala na bini, ali i među brojnom publikom na tuzlanskom Sonom trgu.

Inače, nakon tri nacionalna finala organizirana u Bosni i Hercegovini, Srbiji i Hrvatskoj, uslijedilo je veliko regionalno finale, drugi put u Tuzli, u koju su stigli brojni ljubitelji hip hopa iz cijele BiH, ali i regiona želeći pružiti podršku svojim favoritima.

Sajsi MC i ove godine u dvostrukoj ulozi. Otvorila je takmičenje nastupom nakon čega je preuzela voditeljsku ulogu u čemu joj je pomagao i Helem Nejse dvojac. Arot, Sokol i MC Nuha iz BiH, Usce, Krljo i Tzre iz Hrvatske, te Samuraj Krek i Loco Morocco iz Srbije, imali su težak zadatak - demonstrirati vještinu sklapanja rima na licu mjesta u verbalnim dvobojima jedan-na-jedan, a o njihovim rap sudbinama odlučivao je žiri u sastavu: Frenkie, Vojko V, Kendi, Toza (Rap Skillz) i Zlatko koji su još i zabavljali publiku u pauzama verbalnih okršaja.

Usce (Hrvatska) i Loco Morocco iz Srbije odmjerili su snage u prve dvije runde takmičenja, ali je Usce zahvaljujući boljim rimama nastavio dalje. Potom su na binu izašli Tzre i Arot koji je pobjedom u ovom verbalnom okršaju krenuo na put ka odbrani titule prvaka.

Sokol, pobjednik bh. finala bio je bolji od Krlje, dok je Samuraj Krek preko MC Nuhe krenuo prema finalu. U borbi za peto mjesto rime su „bacali“ Tzre i Loco Morocco, a pobjedu je slavio Loco.

I onda dva žestoka polufinala. U prvom neriješeni Usce i Arot pa je nakon produžetaka Arot otišao u finale, a u drugom Sokol i Samuraj Krek iz koje je Samuraj Krek nakon produžetaka kao pobjednik na megdan otišao Arotu gdje je u reprizi prošlogodišnjeg finala i slavio.

Veliko oduševljenje publike uoči finalne borbe izazvao je „kompliment betl“ popularnog Helem Nejse dvojca, Gagare i Stihomira Klepića koji su umjesto uvreda koje su nerijetko sastavni dio ovakve vrste verbalnih okršaja, jedan drugom dijelili komplimente.

Nakon takmičenja na Sonom trgu upriličeno je premijerno prikazivanje dokumentarnog filma „Making of Egzil“ u režiji Marija Ilića, koji govori o putu Frenkieja, Kontre i Indiga u Tokio i snimanju albuma „Egzil“. Zabava je nastavljena uz after party u cafe baru Sloboda uz DJ Soula.