Četiri sata istinskog uživanja
0

FOTO+VIDEO / Na koncertu Balaševića u Sarajevu smijeh, suze i prosidbe

Piše: Tatjana Sekulić
(Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com)
Pjesmom Panonski mornar veliki kantautor, reditelj, pjesnik i muzičar Đorđe Balašević otvorio je koncert u Sarajevu. Četiri sata u njegovim pjesmama uživalo je nekoliko hiljada ljudi. Plakali su, smijali se, pjevali, plesali, a jedna djevojka je i zaprošena tokom večerašnjeg spektakla.

Cijela Zetra, koja je bila prepuna, uglas je pjevala Sevdalinku - "i Bogu je prosto bilo krstimo li se ili klanjamo". Ambasador mira još jednom je povezao ljude iz Sarajeva, Banja Luke, Tuzle, Mostara, Zenice, ali i iz Hrvatske, Srbije...

Kazao je da šest godina nije bio u Sarajevu. U međuvremenu je radio na drugim projektima, obilazio druge gradove i zemlje i čekao pravi poziv iz glavnog grada BiH. Obećao je da neće toliko vremena proći do njegovog ponovnog dolaska u našu zemlju, jer ima mnogo gradova u koje bi želio uploviti sa Panonskom mornaricom.

Još jednom je ponovio da razne priče kruže o tome što ne dolazi u Banju Luku, a li da o tome najviše pričaju oni koji imaju najmanje reći, te im odgovorio pjesmom Nevernik.

Nije i ne može Đole zaboraviti da se danas obilježava Dan sjećanja na žrtve Vukovara. Pjesmom Ne lomite mi bagrenje odao je počast.

Onako kako samo on to umije, nasmijavao je publiku do suza, ganuo ih svojim pričama, uveseljavao pjesmama...

"Ja sam bio na svakom koncertu Đorđa Balaševića... Ali desit će se da mene na jednom od tih konecerata više ne bude. Nemojte taj koncert propustiti", kazao je rastuživši tom rečenicom hiljade prisutnih, međutim već narednom pjesmom razveselio ih je i dokazao da će prisustvovati još brojnim koncertima Balaševića.

Na koncertu je jedna djevojka zaprošena. Mladić je izašao na binu i sa Đoletom otpjevao pjesmu Provincijalka. Naravno, djevojka je pristala. A, dragi gost iz Novog Sada ih je "upozorio" da niti jedan brak "ugovoren" na njegovom koncertu nije se raspao.

Nakon tri i po sata i pjesama Galicia, Ljerka, Slabo divanim mađarski, Čivutski vrt, Ja nisam luzer, Poslednja nevesta, Provincijalka, Djevojka sa čardaš nogama... Đole je krenuo sa bine, ali je ubrzo vraćen na bis.

"Kako god okreneš morat ćemo mi još jednom doći u Sarajevo", kazao je, upitavši publiku i da li je "svjesna koliko im se dugo piški".

Uslijedilo je još nekoliko njegovih predivnih pjesama, a zatim je "cirkus otišao", ostavljajući za sobom "okrugli trag na mestu šatre"...

"Nove pajace će masa naći lako - ali ne dajte se barabama", poručio je Đole.

U subotu u 21 sat Đorđe Balašević će u Zetri predstaviti svoj film prvijenac Kao rani mraz. On i njegova glumačka ekipa pozdravit će prisutne, koje je kroz smijeh unaprijed upozorio da prije dolaska obave sve fiziološke potrebe jer dugometražna igrana balada traje tri i po sata.