Snimili pjesmu i spot
28

Muzika ruši sve barijere: Djeca iz Bihaća i njihovi vršnjaci migranti pjevaju zajedno

Piše: M. N.
Dok čekaju na bolje sutra i život u nekoj od zemalja Zapada, djeca migranti u Bihaću se igraju i marljivo uče. Ruku prijateljstva pružili su im njihovi vršnjaci iz Bihaća i zajedno udruženi postali su dio muzičkog projekta "Sounds of Migration".

Od početka januara djeca iz Bihaća, Afganistana i Irana zajedno s učenicima Umjetničke škole u Bihaću i polaznicima dramskog studija Mali princ, vrijedno su učili tekst i pripremali se za snimanje svoje prve pjesme "Djeca svijeta" za koju su uradili i spot. Premijera će biti 26. aprila.

Muziku i tekst za pjesmu radio je Adnan Busuladžić, profesor muzike iz Bihaća. Pjesma je snimljena u studiju Amadeus, a produkciju videa radila je kuća Vision. Bihaćem su odzvanjali veseli dječiji glasovi, smijeh i pjesma, dok se spot snimao u bihaćkim parkovima. Pjesma šalje univerzalne poruke o suživotu, razumijevanju i onu najvažniju - da svako dijete zaslužuje sretno i sigurno djetinjstvo.

Projekt Sounds of Migration provodi se u okviru Bosnia-Herzegovina Reslience Initiative (BHRI) programa koji finansira USAID, a provodi IOM.

Radionice su održavane u Hotelu Sedra gdje su smještena djeca migranti sa svojim porodicama. U projektu učestvuju svi uzrasti djece. Projekt je pravi primjer kako djeca nemaju predrasuda i da su spremna prihvatiti drugo i drugačije mnogo brže i lakše od odraslih.

Projekt "Sounds od Migration" pokrenula je Muzička omladina Bihaća s ciljem zbližavanja i kulturne razmjene djece migranata i njihovih vršnjaka iz Krajine.

"Muzika je univerzalni jezik, ona ruši sve barijere i spaja ljude", poručili su iz organizacije Muzička omladina Bihaća.

Djeca će u okviru ovog projekta snimiti 10 pjesama koje će biti predstavljene na zajedničkom koncertu u Bihaću.