Muzika
0

Muzička industrija obilježila 20. rođendan CD-ova

BBC
Pojava CD-ova na tržištu nosača zvuka u martu 1983. bila je popraćena skepticizmom i mnogi su smatrali kako ovi mali, sjajni diskovi futurističkog izgleda neće nikada moći zamijeniti popularne kazete ili vinilne ploče.

Oni su odbijali samu pomisao o neizbježnoj smrti vinila, s nostalgijom gledajući na svoje dugi niz godina sakupljane vinilne kolekcije. Ono što je pak od samog početka kompakt diskove činilo toliko privlačnim, bilo je obećanje o njihovoj neuništivosti, koje će zauvijek promijeniti kulturu slušanja muzike.

Nakon višegodišnjeg razvoja same tehnologije i priprema, prvi CD playeri pojavili su se na tržištu 1982. godine i to najprije u Japanu. Prvi album koji se mogao kupiti u CD formatu bio je "52nd Street" Billyja Joela. No muzičke kompanije u početku su s oprezom pristupale ovoj novoj tehnologiji iz straha da glazbeni fanovi neće htjeti investirati u nju. No od tada se situacija drastično promijenila, tako da se broj prodanih CD-ova u svijetu danas popeo na gotovo 2 milijarde.

Prvi kompakt disk proizveden u SAD-u bio je "Born in the USA" Brucea Springsteena, dok je album, koji je označio defenitivan uspjeh CD formata, bio "Brother in Arms" Dire Straitsa 1985..Tri godine kasnije glazbene kompanije su po prvi put počele ostvarivati veću zaradu od prodaje kompakt diskova nego od prodaje vinila. Te godine zarada od prodaje CD-ova iznosila je 168 milijuna funti.

Početkom 90-tih glazbena je industrija počela istraživati mogućnosti nekih novih tehnologija. Jedan od njih je bio DAT, koji se nije uspio nametnuti na tržištu, dok su se mini diskovi pokazali puno uspješniji. No, tek je pojava MP3 formata donijela najavu nove tehnološke revolucije u glazbenoj industriji. Nakon što je 1999. bila rekordna godina za kompakt diskove, upravo se ta digitalna revolucija smatra glavnim krivcem za pad prodaje CD-ova u proteklih nekoliko godina. Mnogi se stoga sada pitaju hoće li i kompakt diskovi uskoro postati stvar prošlosti?