"Veče sonata za klavir“
36

Muzička akademija UNSA najavljuje koncert pijanistice Azre Medić zakazan za 22. decembar

E. Sk.
Muzička akademija UNSA najavljuje koncert pijanistice Azre Medić, koji će se u okviru ovogodišnje koncertne sezone održati u sali Bošnjačkog instituta Adil Zulfikarpašić, u utorak, 22. decembra, s početkom u 19 sati.

Azra Medić, bh. pijanistica studirala je klavir na Muzičkoj akademiji UNSA, u klasi profesorice Nede Stanković i diplomirala 2006. godine u klasi profesora Borisa Kraljevića. Godine 2007. u kod profesora Đure Tikvice završava postdiplomski studij na Muzičkoj akademiji u Zagrebu.

Postdiplomski studij na Muzičkoj akademiji u Kasselu završava u klasi profesora Ivana Urvalova i Muzičkoj akademiji u Freiburgu kod profesorice Elze Kolodin. Održala je niz koncerata u BiH i inostranstvu. Kroz svoju pijanističku karijeru usavršavala se na majstorskim kursevima mnogih eminentnih profesora.

Dobitnica je specijalnih i prvih nagrada na Federalnim i međunarodnim takmičenjima, među kojima se ističu Città di Gorizia u Italiji, Nicolaï Rubinstein u Parizu, Roma u Rimu, Međunarodno takmičenje pijanista i klavirskih ansambala F. Chopin, E. Grieg, F. Mendelssohn u Moskvi. Od 2012. radi u zvanju asistenta na Muzičkoj akademiji UNSA, a od 2016. u zvanju docenta. Studentica je Trećeg ciklusa studija u klasi profesora Aleksandra Serdara.

U koncertnoj večeri ispunjenoj djelima kompozitora različitih stilskih epoha, kao i sasvim drugačijih individualnih umjetničkih senzibiliteta, pod prstima umjetnice Azre Medić oživjet će sonate Domenica Scarlattia, Franza Josepha Haydna, Aleksandra Skrjabina, Galine Ustvolskaje i Johna Cagea.