Muzika
42

Miroslav Ilić za Klix.ba: Ovo što danas podmeću pod folk nema blage veze s narodnom muzikom

Piše: Lejla Čolak
Foto: Klix.ba/Arhiv
Foto: Klix.ba/Arhiv
Miroslav Ilić, poznati srbijanski pjevač narodne muzike, nakon dvije godine ponovo dolazi u Sarajevo gdje će 16. i 17. aprila održati koncerte u klubu Coloseum.

Miroslava Ilića šira publika zna po brojnim evergreenima narodne muzike kao što su "Jesen sedamdeset i neke", "Božanstvena ženo", "Tebi", "Smej se, smej", "Nije život jedna žena", "Bili smo samo drugovi", "Lažu da vreme leči sve", "Voleću te do kraja života", "Pozdravi je, pozdravi"...

"Slavuj iz Mrčajevaca", kako zovu ovog pjevača, za portal Klix.ba se prisjeća sarajevskog koncerta "Tri kralja" iz 2010. godine koji je održao s kolegama Halidom Bešlićem i Šabanom Šaulićem, kao i velikog solističkog koncerta u sarajevskoj Zetri 2011. godine.

"Iskustva sa Sarajevom su mi fenomenalna, ja sam, koliko znam, uvijek bio dobrodošao u Sarajevo i uvijek volim doći u vaš grad", kaže za Klix.ba Miroslav Ilić.

Kada je riječ o njegovoj posjeti Sarajevu, ističe kako i on ima svoje rituale.

"Znate kako, meni je taj ritual ostao od nekih starih dana. Najviše sam volio hotel Evropu. Ustanem, u Bečkoj kafani popijem kafu, pojedem tufahiju i onda polako na Čaršiju, na zeljanice, sirnice, burek... popodne na neke sudžukice i ćevape, svojevremeno u Devetki, sjećam se...", govori nam Ilić.

Kao rezultat masovne i mahom nekvalitetne muzičke produkcije, autentična narodna muzika, ona koju su na scenu svojevremeno među prvima donijeli Miroslav Ilić, Toma Zdravković, Haris Džinović, Halid Bešlić i drugi, kao takva danas više ne postoji.

Prisjećajući se svojih muzičkih početaka i praveći paralelu sa muzičkom scenom danas, Ilić potvrđuje kako je došlo do negativnih promjena u muzici.

"Ovo što se danas podmeće pod folk zapravo nema blage veze sa folkom. To je nedopustivo, ali trenutno malo ko vodi računa o tome. Vremena su takva da ljudi gledaju kako da prežive, a o kulturi, tradiciji i vrijednostima malo ko vodi računa", govori za Klix.ba Ilić koji je godinama u medijima i javnosti često istupao kritičkim stavom u vezi sa muzičkom scenom i estradom.

"Ja sam se sve ove godine trudio da učinim nešto po tom pitanju. Lajao sam i lajao, ali izgleda džaba", dodaje.

Od kolega sa bh. muzičke scene kaže kako je najviše u kontaktu sa Halidom Bešlićem, Harisom Džinovićem i Harijem Mata Harijem, "gardom s kojom je i u davna vremena imao najviše kontakta".

U razgovoru za Klix.ba, Ilić se prisjeća i slavnog sarajevskog kantautora Kemala Montena koji je preminuo u 67. godini u januaru ove godine. Kaže kako ga je vidio samo nekoliko dana prije njegove smrti.

"Prije nego što je umro, laka mu zemlja, vidjeli smo se i ispričali baš u Sava centru u Beogradu. I nije mi djelovao kao čovjek koji će vrlo brzo nakon toga umrijeti..."

Ilić će u sarajevskom Coloseumu ove sedmice održati dva koncerta i to 16. i 17. aprila.