Muzika
31

Massimo Savić za Klix.ba: Sarajevo je grad koji je najviše dao rock'n'rollu na ovim prostorima

Piše: L. Č.
(Foto: Facebook/Massimo Savic)
Hrvatski pjevač i kantautor Massimo Savić nastupit će 8. marta u sarajevskom Domu mladih u sklopu bh. turneje kojom predstavlja svoj novi album "1 dan ljubavi" koji je izašao 26. januara. U intervjuu za Klix.ba, Massimo Savić govori o predstojećem koncertu u Sarajevu, ali se i prisjeća svojih muzičkih početaka.

Massimo Savić je na muzičkoj sceni aktivan još od 1983. godine, otkad ga pamtimo kao vođu legendarne new wave/synth-pop grupe Dorian Gray, koja je izdala dva albuma - "Sjaj u tami" i "Za tvoje oči".

U razgovoru za Klix.ba Massimo govori kako se uspjeh koji je proživio sa grupom Dorian Gray dogodio izuzetno brzo.

"Moji počeci su moja mladost i uvijek ih se rado sjećam. Vjerujem da današnji muzičari ne mogu tako brzo napredovati kao što smo mi tada. Odjednom su pred nama bili zahtjevi poput novinarskih intervjua, TV snimanja, mora nastupa. Danas je mladim muzičarima potrebno puno više upornosti, kreativnosti i energije da uspiju", prisjeća se Savić za Klix.ba.

Nakon razlaza grupe Doran Gray, Massimo započinje samostalnu karijeru i tu godinu obilježila je suradnja sa Zrinkom Tutićem, od kojeg je puno naučio, promijenio neke postavke pogleda na život i zato je, kako kaže, danas tu.

"Da ste me recimo 1987. pitali šta ću raditi 2015. godine, vrlo vjerovatno bi moj odgovor bio: 'Ma kakvo bavljenje muzikom. Mene više neće biti'. Zapravo, kad malo bolje pogledate, suradnja sa Zrinkom omogućila mi je da dođem do 'bonus' života, i u tome neizmjerno uživam. Osim toga, Zrinko je veoma dobar čovjek", govori Massimo.

"Ti si moja Benzina, hajde da se volimo"

Massimo Savić je učestvovao i u stvaranju hrvatske dance scene, a pamtimo ga po hitu "Benzina" za koji je snimio spot 1997. godine.

U razgovoru za Klix.ba govori kako je taj period bavljenja muzikom za njega bio izuzetno turbulentan.

"Našao sam se rastrgan između želje da budem komercijalno priznat, a da se bavim umjetnošću koja sama po sebi ne nosi taj predznak", govori Massimo.

Na upit o mišljenju o domaćoj i regionalnoj muzičkoj sceni, Savić ističe kako imamo dosta dobrih bendova, no kako među mladima još uvijek nije uspio izdvojiti nekoga ko svojom karizmom puni prostor i svojom snagom interpretacije uvjerljivo prenosi određenu emociju.

"Izgleda da je to velika rijetkost", smatra Massimo, no ujedno kaže kako će neko s naših prostora vrlo skoro napraviti pjesmu koja će postati evropski ili svjetski hit jer "klinci tako barataju engleskim da to nije normalno".

Cijeni rad Amire Medunjanin i Maye Sar

Navodi kako cijeni dosta kolega koji rade u BiH, ali je najupoznatiji s radom Maye Sar i Amire Medunjanin, jer s njima dijeli diskografsku kuću, pa se možda iz tog zajedništva rodi i neka suradnja.

Massimo Savić je poznat po obradama brojnih hitova drugih pjevača, a kako kaže, to radi iz poriva da tuđim pjesmama udahne novi život.

"CD s obradama pjesama Franka Sinatre zapravo je nastao kao snimak velikog koncerta koji sam radio sa Big bendom HRT-a, a pod ravnanjem maestra Silvija Glojnarića. Želio sam da onaj ko to sluša jednostavno kaže: 'To je Sinatra i ciao'. To sam htio dokazati 'Vještinom', da nije važno ko interpretira pjesmu ukoliko to čini dobro, jer tada to automatski postaje pjesma interpreta. Jasno je da obrade čuvaju pjesme od zaborava, ali samo ako je to kvalitetno", smatra naš sagovornik.

Kada je u pitanju njegov koncert u Sarajevu, koji će održati za osmi mart, ističe kako mu je izuzetno drago što će sarajevska publika prvi put uživo moći čuti neke od pjesama s novog albuma "1 dan ljubavi", napominjući da je pjesme "Ne dam grijehu na tebe" i "Kladim se na nas" napisao Sarajlija Amil Lojo.

"Moram napomenuti, kao prvo, ogromni respekt koji osjećam prema sarajevskoj publici jer Sarajevo je ipak grad koji je najviše dao rock'n'rollu na ovim prostorima, što mnogi nažalost zaboravljaju. Kada poštuješ kuću u koju dolaziš i kada dolaziš sa iskrenim poklonima onda si i rado primljeni gost, a upravo se tome nadam od sarajevske publike", kaže Massimo.