Marljivo radi
128

Maja Nurkić Maysia, upečatljivo je ime na hip hop sceni: Spavam manje nego ikada

Piše: L. K.
Maja Nurkić je ime koje je na hip hop sceni poznato već više od deset godina, a probila se unikatnim vokalom i upečatljivom pojavom. Tada je krasila refrene pjesama, a sada je počela snimati sama.

Maja se na sceni predstavlja kao Maysia, a van nje je arhitektica koja stoji iza unikatnog domaćeg brenda Sova. Ljubav dijeli na arhitekturu, porodicu i muziku, a 24 sata uspijeva podijeliti između te tri stvari. Nedavno je snimila pjesmu "Don't need a thinker", a s publikom se družila nedavno u Undergroundu.

Ona nam je rekla kako u posljednje vrijeme raste obim posla za Sovu, ali kako je uspjela naći vremena da se posveti muzici na pravi način.

"Spavam manje nego ikada, pod ovim mislim vrlo često samo dva-tri sata tokom noći, moram da zapišem i najsitniju stvar u rokovnik, jer mi je dan haotičan, mozak koristi svaki momenat 'slobodnog vremena', ali hej, sama sam tako izabrala i jedino tako znam da dišem", započinje Maja kroz šalu i dodaje kako nema privatni život, ali kako ima divnu majku koja se maksimalno trudi da Majinom sinu nikad ništa ne nedostaje, da svi jedu zdravo i da su voljeni.

Maja kaže kako ima nekoliko bliskih prijateljica koje joj "čuvaju leđa" u svakom momentu i koje joj pomažu da se rastereti i što lakše preskoči sve prepreke u utrci za stizanje obje karijere. Ona od napornog dana odmara tako što pleše u plesnom studiju, ali joj je najdraži odmor onda kada na kraju dana uspavljuje svog sina.

"Tada čitamo knjige pa se prisjetim mnogo čega, a mnogo toga i naučim, s obzirom na to da on voli da mu se čita o svemiru, anatomiji i prirodi", s osmijehom priča ova svestrana žena.

Maysia je do sada snimila tri pjesme, a četvrta je u pripremi. Krajem ove sedmice završava snimanje drugog, a uskoro počinje i snimanje trećeg spota. Kreiranje je za nju pojam koji nema spol, rasu, naciju, religiju ili sferu. Ima samo dušu, a koristi različite alate kako bi došla do rezultata, odnosno bila sprovedena u djelo.

"Često me pitaju imam li klona u ormaru. Kažu da imam ludu i neopisivo jaku energiju, ali ja to ne mogu vidjeti i osjetiti na način kao drugi, to je jednostavno dio mene. U principu, kada nešto zamislim i želim realizirati ne razmišljam kako ću, hoću li imati snage, energije, jednostavno me nešto tjera i ja to moram uraditi", kaže Maysia te dodaje da je inspiracija za nju sve ono što je okružuje.

Bez muzike, kako kaže, ne može - koliko god komplikovane situacije nekada mogu biti. Prati bh. hip hop scenu te ističe kako skida kapu svima koji nastoje nešto napraviti, jer svi to rade iz čiste ljubavi prema muzici. Ona ističe kako nije jednostavno, ali i kako ne treba odustajati.

"Voljela bih da ima što više muzičara, što više muzičkih događaja, radionica i okupljanja. Lično ne pravim planove jer sve one planove koje sam napravila nisam realizovala. Radim dan za danom, borim se i vjerujem u to. Sve ostalo će doći samo po sebi", kaže.

Sve pjesme je sama pisala, ali još uvijek nije odredila koji je to njen stil. Za sada snima na engleskom jeziku te sumnja da će ikada snimiti nešto na našem. Publiku će ponovno pozdraviti večeras, a istakla je kako je veoma uzbuđena i kako s nestrpljenjem iščekuje izlazak na binu.