Počeo izbor bh. predstavnika
0

Maja Čengić: 'Čekamo prijave za Eurosong'

Piše: T. Sekulić
Radiotelevizija Bosne i Hercegovine nedavno je raspisala javni poziv za izbor pjesme predstavnice na 55. takmičenju za najbolju pjesmu Evrope.

"U nedavno objavljenom pozivu pravila su u suštini ostala ista. Najbitnije je da je pjesma originalna, odnosno da nije objavljivana niti javno izvođena, te da ne traje duže od tri minute. Ono što je bitno jeste da je ovo poziv i autorima i izvođačima kako bismo uspjeli dobiti što bolju pjesmu za predstojeće takmičenje", kazala je Maja Čengić, portparol BH Eurosonga dodajući da je javni poziv otvoren do 20. decembra.

Uprkos ekonomskoj krizi i teškoj finansijskoj situaciji tim BH Eurosonga odlučan je u namjeri da odabere najbolju pjesmu predstavnicu koja će Bosnu i Hercegovinu još jednom u svijetu pokazati u dobrom i pozitivnom svjetlu.

"Iako je teška ekonomska situacija muzika i dalje ima svoje mjesto u društvu. Očekujemo da se na raspisani konkurs prijavi što veći broj autora i izvođača kako bismo uspjeli odabrati zaista najbolju pjesmu. Kao što je već poznato, najvažnija pravila su da autori ili izvođači budu osobe s iskustvom, da nisu mlađi od 16 godina, da posjeduju državljanstvo Bosne i Hercegovine, te naravno na sceni ih ne smije biti više od šest", istakla je Čengić.

Stručna komisja BHRT-a koja će i ove godine biti sastavljena od eminentnih muzičkih stručnjaka će po završetku javnog poziva u skladu s pravilima odabrati pjesmu predstavnicu.

"Na našu adresu su već stigle brojne prijave, no s obzirom da je javni poziv otvoren do 20. decembra 2009. godine nadamo se još većem broju prijava", kazala je Čengićeva za Sarajevo-x.com, dodajući da još jednom poziva sve osobe koje ispunjavaju uvjete konkursa da se prijave i uzmu učešće u izboru bh. pjesme predstavnice.

Pjesma koja će predstavljati Bosnu i Hercegovinu na 55. takmičenju Eurosonga u Oslu bit će prvi put biti predstavljena uživo u televizijskom prime-time show programu na programima BHT 1, BHR 1 i BHT SAT u nedjelju 07. marta 2010. godine.