Muzika
0

Led Zeppelin na sudu zbog pjesme "Stairway to Heaven"

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Dio iz pjesme "Stairway to Heaven", koji je rock grupa Led Zeppelin navodno ukrala prije 45 godina od drugog benda nije jedinstven, izjavio je advokat pjevača Zeppelina, Roberta Planta i gitariste Jimmyja Pagea.

Muzički pečat britanske grupe Led Zeppelin, pjesma "Stairway to Heaven" smatra se jednom od najprepoznatljivijih pjesama u historiji rock muzike.

"Niko ne posjeduje zajedničke muzičke elemente", rekao je advokat Peter Anderson tokom uvodnog obraćanja na suđenju za povredu autorskih prava na sudu u Los Angelesu. Prema optužbi, britanski bend je ukrao prve akorde pjesme "Stairway to Heaven" iz instrumentala "Taurus" iz 1967. godine koji izvodi američka grupa "Spirit".

Ovaj slučaj plagijata, uslijedio je godinu dana nakon što su Robin Thicke i Pharrell Williams zbog plagiranja Marvin Gaye u njihovom hitu "Blurred Lines", odukom suda, morali da isplate odštetu 7,4 miliona dolara.

U slučaju grupe Led Zeppelin, prema riječima Michaela Skidmora, koji je pokrenuo tužbu kao povjerenik kompozitora grupe "Spirit", Page je možda bio inspiriran da napiše "Stariway to heaven" pošto je tokom zajedničke turneje dviju grupa tokom 1968. i 1969. godine čuo izvođenje pjesme "Taurus."

Američki sudija Gary Klausner izjavio je u aprilu da će sud pokušati da utvrdi suštinsku sličnost u prve dvije minute obje sporne pjesme, kako bi se utvrdilo da li su Plant i Page odgovorni za povredu autorskih prava.