Sjajne vijesti
98

Koncertom polaznika Muzičke i Glazbene škole u Mostaru najavljeno njihovo ujedinjenje

Piše: R. D.
Foto: R. D./Klix.ba
(Foto: R. D./Klix.ba)
Zajedničkim koncertom Muzičke škole I i II stepena Mostar i Glazbene škole "Ivan pl. Zajc" Mostar ispred zgrade Muzičke škole koja je još uvijek u izgradnji najavljeno je ujedinjenje ove dvije institucije, ali i dovršetak obnove zgrade.

Koncert je organizirao OSCE u partnerstvu sa Ministarstvom obrazovanja, nauke, kulture i sporta HNK i Gradom Mostarom, a na konferenciji za medije prije koncerta najavljene su brojne dobre vijesti.

Bruce Berton, šef Misije OSCE-a u BiH, kazao je da večeras priča tek počinje, ali da postoje određene političke prepreke koje treba da nestanu.

"Treba da stvorimo što bolje uslove za učenike ovih škola. Misija OSCE-a često govori o ukidanju segregacije i diskriminacije u obrazovnom sistemu, ali večeras je ova veče samo za ovu posebnu i talentovanu djecu. Mislim da postoje uslovi za ujedinjenje ove dvije škole te da treba samo mali hrabri politički korak da se to završi", kazao je Berton.

Berton je apelovao na sve političke lidere da završe proces ujedinjenja ove dvije škole i omoguće kvalitetne uslove rada djeci.

Haldun Koç, amabasador Turske u BiH, smatra da je važno podržati multikulturalnost u Mostaru jer će suradnja i tolerancija će prevladati.

"Obrazovanje je od najveće važnosti za pomirenje i održivi put. Obnova zgrade Muzike škole ne predstavlja samo obnovu historijske zgrade, već okuplja mlade umjetnike i usmjerava njihove napore prema jačanju procesa mira", kazao je Koc.

Rašid Hadžović, ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta HNK, kazao je da se nada da od večerašnjih gostiju može očekivati pomoć u obnovi zgrade.

"Svima je nama želja da na početku školske godine 2020./21. uđemo u obnovljenu zgradu Muzičke školen te da naša djeca dobiju kvalitetne uslove za rad", kazao je Hadžović naglasivši da su eksperti već uradili novi nastavni plan i program zajedničke škole.

Božo Ćorić, načelnik Odjela za društvene djelatnosti Grada Mostara, kazao je kako je ova institucija podržala večerašnji zajednički koncert dvije muzičke škole kao umjetnički čin vrijedan divljenja.

"Mjesto održavanja koncerta je simbolično, ispred Muzičke škole koja je kolijevka brojnih poznatih muzičara. Ovim želimo potaći završetak obnove da bi ove dvije škole napokon mogle useliti u novi objekat", kazao je Ćorić.