Bašaršijske noći
21

Koncert Nine Kraljić 19. jula u BKC-u Sarajevo, ulaz slobodan

Klix.ba
Na programu Festivala Baščaršijske noći će, u četvrtak, 19. jula, u galeriji BKC-a nastupiti hrvatska pjevačica Nina Kraljić. Koncert počinje u 21 sat, a ulaz je slobodan.

Nina je predstavljala svoju zemlju na Euroviziji u Štokholmu 2016. godine, na kojoj je izvela numeru "Lighthouse" i nakon sedam godina Hrvatsku odvela u finalno veče.

Iste godine Nini je uručena diskografska nagrada Porin za novog izvođača godine, a nominirana je u još dvije kategorije (za najbolju žensku vokalnu izvedbu i najbolji aranžman za pjesmu "Zaljuljali smo svijet"). Pobjednica je takmičenja The voice-Najljepši glas Hrvatske 2015. godine. U septembru 2016. god. je produkcijska kuća Universal Music Croatia objavila Ninin prvi album pod nazivom "Samo" na kojem su se našla dva ranije izdata singla i deset novih pjesama.

Na ovom albumu Nina je miješala različite stilove muzike, od tradicionalne etnomuzike, ambijentalne, filmske muzike, što ju čini uvijek prepoznatljivom i različitom od ostale pop muzike. Jedna je od rijetkih pripadnica mlađe generacije muzičara koja izvodi i njeguje world music u Hrvatskoj. Većina je njene muzike pop, ali se na njenom albumu mogu naći interpretacije dvije narodne pjesme ("Dej mi Bože" i "Tica lastavica") te interpretacija poznate pjesme nedavno preminule kantautorice Jadranke Stojaković naslova "Što te nema" u duetu s Matijom Dedićem. Dok su neke pjesme pune raznolikih zvukova različitih stilova koji se miješaju, na albumu se nalazi i nešto posve suprotno. Dvije autorske pjesme Nine Kraljić ("Lullaby" i "Lay You Down") imaju samo jednostavnu klavirsku pratnju. Jedna je pjesma ("Ata Ey Foshehu Sham") čak na hebrejskom jeziku.

Nina je pozajmila glas mnogim dječjim likovima iz crtanih filmova i serija koje su sinhronizovane na hrvatski jezik.

Na svojim nastupima ne teži kopiranju studijskih verzija pri izvođenju uživo, voli improvizaciju, koncerti su joj najčešće akustični te izvodi i obrade pjesama drugih muzičara sličnog stila ali i prepoznatljive pjesme iz The Voica. Često pjeva na raznim festivalima tradicijske muzike, ali i festivalima posvećenima sevdahu.