Muzika
1

"Ko to tamo peva" na INmusic festivalu

Klix.ba
Program pod nazivom Ko to tamo peva/Balkan party dobio je naziv prema legendarnom filmu, a okosnica programa, osim izvođača koji će zabavljati publiku, je i originalni autobus iz filma, koji će svoj put do Otoka mladosti na Jarunu pronaći za vrijeme održavanja INmusic festivala.

Na Ko to tamo peva pozornici će nastupati izvođači poput Pozdrav Azri, Zykopops i DJ Surka. Ovaj program je hommage legendarnom filmu i jedinstvena uspomena s INmusic festivala.

Pozdrav Azri

Okosnicu ovog projekta čine dva originalna člana Azre - legendarni bubnjar Boris Leiner i basista Mišo Hrnjak. Mnogobrojne prijatelje i poštovatelje Johnyjevog rada, koji će se okupiti na INmusic festivalu, sastav Pozdrav Azri oduševit će fenomenalnim pjesmama iz ostavštine Azre, koje još i danas zvuče svježe, aktuelno i uz koje odrastaju neke nove generacije klinaca, kao što su nezaboravni hitovi poput pjesama "Balkan", "A, šta da radim", "Lijepe žene prolaze kroz grad", "Sunčana strana ulice", "Kad fazani lete", "Klinček stoji pod oblokom", "Užas je moja furka", "Krvava Meri", "Obrati pažnju na posljednju stvar" i druge.

Zykopops

Ciganski etno trash bend, koji prerađuje tradicijske pjesme iz Hrvatske, Srbije, Makedonije i Mađarske, je nastao krajem 2010. godine. Zykopops će se pobrinuti da tokom večeri, koju provedete s njima oko vatre, negdje u pozadini o začujete i glas profesora društvene antropologije, političke teorije i poststrukturalizma Dragana Ivaniševića, kako stručno objašnjava posljedice kolizije gore navedenih pojedinaca. "Rezultirajući opus šokira i ujedinjuje postkonfliktne senzibilitete bivših Jugoslavena svojom antimaterijalističkom izjavom o katarzi i mitološkoj regeneraciji kroz prihvaćanje trash estetike i postmarksističke dijalektike", izjavio je eminentni profesor usred pjesme "Tiralej".

DJ Surka

Surka beatboxa sa mikrofonom i loop mašinama, pri čemu stvara fraze od kojih nastaje kompletna pjesma. Improvizacija svaku pjesmu čini neponovljivom jer, vođena atmosferom, nastaje u trenu. Muzika koju proizvodi je uglavnom plesnog karaktera, ima tu hitova '70-ih, '80-ih, '90-ih i svega što mu taj tren padne na pamet i kako ga publika inspirira. Isto tako ima i novih pjesama, koje se spontano dogode tokom Surkinog beatbox performansa. Žanrovski se kreće od funka, reggaea, duba, dubstepa, drum&bassa, afro ritmova pa i jazza i rocka, hip hopa, housea, techna... Surku jednostavno morate doživjeti uživo.

Ovogodišnji INmusic festival se održava od 28. do 30. juna na jarunskom Otoku hrvatske mladeži, uz line up koji uključuje Franz Ferdinand, New Order, Gorillaz Sound System, Plan, Mando Diao, Gogol Bordello i mnoge druge izvođače. Festivalske ulaznice po cijeni od samo 340 kuna su u prodaji u Tisak media centrima u Hrvatskoj.