U doba korone
235

Kako su države pomogle muzičare: U BiH po 50 eura, u Srbiji 200, a u Hrvatskoj po 400

E. Sk.
Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba
I u najboljim vremenima umjetnici ne zarađuju puno, a kriza izazvana korononavirusom mnogima je oduzela finansijsko tlo pod nogama. Ipak, pronalazili su razne načine da se snađu, prežive, pa su tako brojni pjevači kroz online koncerte održavali kontakt s publikom.

Shodno teškoj situaciji u kojoj se nalaze estradni umjetnici u BiH, Upravni odbor AIS-a (Asocijacija izvođača i svirača) donio je odluku da svim svojim članovima isplati po 100 KM.

"Kako je vanredna situacija prouzrokovana virusom COVID-19 pogodila i sve naše članove, Upravni odbor AIS-a donio je odluku da se svim članovima, bez diskriminacije, u duhu solidarnosti isplati iznos od 100 KM iz Fonda za kulturne i socijalne namjene za 2019. godinu, zajedno s pripadajućim tantijemama. Na ovaj način Upravni odbor želi simbolično pomoći članove AIS-a, kako bi lakše prebrodili ovaj teški period za sve nas", stoji u saopćenju AIS-a.

Isplatu, raspodjelu tantijema i pomoći iz Fonda za kulturne i socijalne namjene za 2019. godinu AIS će realizirati u skladu s principima i pravilima raspodjele propisanim Statutom AIS-a, Planom raspodjele i internim aktima. S druge strane, situacija u Hrvatskoj i Srbiji je znatno drugačija. U susjednim zemljama ugroženi estradni umjetnici dobijaju nešto konkretniji iznos.

Više od 500 članova Organizacije muzičkih autora SOKOJ (Organizacija muzičkih autora Srbije), čije finansijsko stanje je ugrozila vanredna situacija, dobilo je jednokratnu pomoć u iznosu od 200 eura od Upravnog odbora koji je hitno reagovao izmjenom Pravilnika o socijalnim davanjima.

Pojasnili su da pravo na novac imaju nezaposleni sa statusom samostalnog umjetnika, penzioneri s primanjima nižim od 270 eura, kao i oni koji nemaju drugih prihoda te da su u posljednju godinu dobili tantijeme, ali ne više od 4,3 hiljade eura.

SOKOJ će i u budućnosti, kako kažu, reagovati na ovakav način kada je u pitanju dobrobit članova.

"Nadamo se da za to više neće biti potrebe, posebno zato jer predstoji godišnja isplata tantijema našim članovima. Imajući u vidu da je 2019. godina bila historijska godina što se tiče prikupljene naknade, ova isplata, smatramo, bit će među najboljim", poručuju iz ove organizacije.

Za sve koji imaju finansijskih problema i pomoću ugovora mogu dokazati da su im dogovoreni koncerti posljednjih mjeseci otkazani, Hrvatska glazbena unija (HGU) je preusmjerila vlastita sredstva i preko Fonda solidarnosti pomogla muzičarima koji su pomoć mogli zatražiti i od države.

HGU je, kazali su, isplatila pomoć za 229 svojih nezaposlenih članova, kojima je muzika jedini izvor prihoda, s 400 eura, a pomoć će se davati i u junu.