Otvoreno pismo
9

Udruženje likovnih umjetnika BiH: Rebalansom budžeta režu se jedini prihodi koje umjetnici imaju

I. Č.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Članovi i članice Udruženja likovnih umjetnika primjenjenih umjetnosti i dizajnera (ULUPU) BiH obratili su se otvorenim pismom Vladi FBiH zbog Prijedlog izmjena i dopuna Budžeta Federacije BiH za 2020. godinu.

Vlada FBiH je prošle sedmice utvrdila i u parlamentarnu proceduru uputila Prijedlog izmjena i dopuna Budžeta Federacije BiH za 2020. godinu, što su, kako ističu iz ULUPU-a, saznali iz medija.

"Predloženim rebalansom budžeta za 2020. godinu se u potpunosti brišu Transferi udruženjima građana iz oblasti kulture i Transfer za kulturu od značaja za FBiH je umanjen za 50 hiljada", saopćili su iz ULUPU-a.

Također su, kako navode, informisani da se u prijedlogu zakona o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica prouzrokovanih pojavom koronavirusa nisu obuhvatili udruženja kao potencijalne korisnike predloženih mjera.

"Vlada je prijedlogom zakona oduzela mogućnost umjetničkim udruženjima, čiji članovi su uglavnom slobodni, istaknuti umjetnici i freelanceri, da svoj prihod ostvaruju iz oblasti kulture i umjetnosti individualno i kroz projekte Udruženja", saopćeno je.

Potcrtavaju da im je to često jedini način ostvarivanja prihoda.

"Zabrana rada, izlaganja i ostale mjere su dovele do ozbiljne ekonomske ugroženosti većine članova Udruženja. Stoga smatramo da je izuzetno važno da Vladi Federacije uputimo prijedloge hitnih mjera koje bi ublažile dramatično stanje umjetnika/ca i umjetničkih Udruženja", navodi se u saopćenju.

Predložili su četiri prijedloga koje prenosimo u cijelosti:

Prijedlog 1. Predlažemo da Vlada Federacije BiH iz prijedloga rebalansa Budžeta FBiH za 2020 godinu stavi van snage prijedlog o brisanju transfera udruženjima građanja iz oblasti kulture i stavi van snage prijedlog o umanjenju Transfer za kulturu od značaja za FBiH.

Prijedlog 2. Predlažemo da Vlada Federacije BiH u prijedlogu zakona o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica prouzrokovanih pojavom koronavirusa uvrsti u članu 2 predloženog zakona, mjetnička strukovna udruženja kao poslovne subjekte koji će moći imati olakšice predviđene zakonom i mogućnost korištenja finansijskih sredstava poput Garancijskog fonda i sl.

Prijedlog 3. Predlažemo da Vlada Federacije BIH donese mjere po kojima će dati prednost članovima/icama strukovnih Udruženja sa teritorije Federacije BIH u odnosu na druge umjenike/ce iz inostranstva za angažovanje na poslovima koje mogu obavljati a odnose se na grafički dizajn, unikatno oblikovanje, scenografiju, fotografiju, kostimografiju, marketing i sl. a za koje Vlada Federacije BIH i resorna ministarstva budu imali potrebu. Korištenje ove prednosti bi se odnosilo na jednu godinu počevši od usvajanja prijedloga a pomoglo bi umjetnicima/cama da ustabile izvor prihoda na inače za njih vrlo nestabilnom tržištu.

Prijedlog 4. Predlažemo da Vlada Federacije BIH kreira poseban fond iz donatorskih sredstava koji će biti namijenjen umjetničkim strukovnim udruženjima. Sredstva bi bila korištena za kreiranje umjetničke interpretacije i umjetničkih odgovora na temu Covid 19 a sa ciljem formiranja kulture sjećanja za slijedeće generacije na ova jzuzetno težek period.