Muzika
84

Kako će građani Balkana ući u 2016. godinu: Javne proslave sa Brenom, Ninom, Stevenom Seagalom, Dubiozom...

Anadolija
Svi veći gradovi zemalja na Balkanu posljednjih dana tradicionalno su uređeni pred predstojeće novogodišnje praznike. Ukrašene su ulice, priča se i o javnom dočeku Nove godine.

Neki će Novu dočekati i van granica svoje zemlje ali većina se ipak odlučuje za kućnu varijantu, a nakon toga i za uživanje na gradskim trgovima. Ponuda je raznovrsna. Od Lepe Brene i Stevena Seagala do Dubioze Kolektiv. 

U bh. prijestolnici javni doček, tradicionalno, bit će organizovan na Trgu djece Sarajeva uz izvedbe bh. muzičara. U novogodišnjoj noći nastupit će Amel Ćurić, Zoster, Vela havle i Radarska kontrola, a bit će organiziran veliki vatromet u pono. Ista situacija će biti i u Banjoj Luci na glavnom gradskom trgu. Sa druge strane, u Zenici i Mostaru neće biti javnog dočeka zbog finansijskih problema. U Tuzli još uvijek nije poznato. 

Zanimljivo je da će doček Nove godine u Beogradu započeti novogodišnjim koncertima na otvorenom već od 29. decembra, a ispred Narodne skupštine Srbije nastavit će se svake večeri u naredna četiri dana, zaključno sa prvim januarom. U Novu godinu, na platou ispred Skupštine, okupljeni će ući sa Lepom Brenom i bendom Stevena Seagala, a za reprizu, prvog januara na istom mjestu nastupat će Svetlana Ceca Ražnatović.

"Četiri večeri nastupat će sjajne grupe i poznati izvođači, poput Lepe Brene, Cece Ražnjatović, posebnog gosta Stevana Seagala, grupe Miligram, koji će sa svojim bendom izvoditi određene numere. Znači četiri dana velikih koncerata na platou ispred Skupštine, sa velikom binom, a za ljubitelje klasične muzike organizovani su koncerti u Sava Centru, kako za doček, tako i prvog januara", rekao je za Anadolu Agency (AA) zamjenik gradonačelnika Beograda Andreja Mladenović. 

Novosađani će u "najluđu noć" ući u taktovima rock 'n' rolla. Na Trgu slobode ispred gradske kuće publiku će zabavljati novosadski Love Huntersi, Partibrejkersi i Van Gogh. Ovi posljednji, ujedno će sa publikom odbrojavati posljednje dana stare 2015. godine.

"Za doček Nove godine rock 'n' roll se vraća na Trg slobode. U novogodišnjoj noći, 31. decembra nastupit će jedan od najuticajnijih rok bendova na ovim prostorima, Partibrejkers i vjerovatno najpopularniji rok sastav u Srbiji - Van Gogh uz koji će Novosađani dočekati ponoć. Pored njih, Novosađani će uživati u nastupu banjalučke Rock Simfonije, sa više od 50 muzičara na sceni, uklјučujući simfonijski orkestar i hor, ali i u svirci svojih sugrađana, benda Love Hunters. Uvod u najuzbudlјiviju noć prepušten je novosadskom bendu u usponu, Štikle i vikleri", rekla je članica Organizacionog odbora dočeka Nove godine Nada Kobac i dodala da će za djecu biti prilagođeni programi u vidu predstava na Trgu republike od 25. decembra, gdje će se nalaziti i jelka od deset metara.

U Subotici, najvećem gradu na Sjeveru Vojvodine Novu 2016. godinu na Gradskom trgu građani će dočekati uz poznate DJ-evi Radia As FM - DJ Conte, DJ Groover i DJ Noyz. Kako je najavljeno, doček će biti prilagođen uglavnom mladima, a ni ove godine neće izostati vatromet i valcer u ponoć. U večeri uoči dočeka Subotička filharmonija će održati Novogodišnji koncert u Velikoj vijećnici Gradske kuće.

U hrvatskim većim gradovima Nova 2016. godina dočekivat će se na glavnim trgovima uz bogat muzički program i popularne domaće izvođače. Zagrepčane na Silvestrovo očekuje raznolika muzička ponuda i tradicionalni ponoćni vatromet, a Nova 2016. moći će se dočekati na širem području centra grada, na Zrinjevcu, Gornjem Gradu i u Tomićevoj ulici gdje traje program Advent u Zagrebu. Na Trgu bana Jelačića u Zagrebu, gdje se svake godine okupi nekoliko hiljada posjetitelja, što Zagrepčana, što stranih i domaćih turista, nastupit će pjevačica Nina Badrić i grupa Vatra.

Severina će pjevati u Dubrovniku, u Splitu će kao zvijezde večeri nastupiti Psihomodo pop i TBF. U Rijeci ove će godine na Korzu nastupiti poznati riječki izvođači te Neno Belan i Hladno pivo. Za veliku novogodišnju proslavu na otvorenom u Osijeku, koja će biti organizirana u ugođaju "Božićnog sela" na Tvrđi, predviđen je glazbeni program u sklopu kojega će zasvirati grupe Pavel i Red Roosters. Na osječkom Trgu Ante Starčevića za odličan doček pobrinut će se Crvena Jabuka.

Doček Nove godine građani Skoplja će moći dočekati na gradskom trgu gdje će, u organizaciji skopske općine Centar, nastupiti bh. bend Dubioza Kolektiv i Kiril Džajkovski.

Građani Prištine, koja je već okićena za božićne i novogodišnje praznike, također, imat će javni doček Nove 2016., međutim, još uvijek nije poznato ko će nastupati. 

"Kao i prošle godine imat ćemo koncert na kome će nastupati različiti umjetnici. Trenutno ih biramo i zaključujemo konačne sporazume sa izvođačima. Bit će i tokom dana aktivnosti za djecu i za građane koji su u Prištini za ovaj kraj godine", kazala je za AA portparolka opštine Priština, Miranada Mullafazliu.

Praksa svih velikih gradova je da se Nova godina tradicionalno proslavlja na gradskim trgovima, a Podgorica kao glavni grad Crne Gore odlučila se pratiti savremene trendove koji su dio kulture velikih evropskih i svjetskih centara. Nakon višegodišnje pauze, Podgorica će ove godine organizovati doček Nove godine na Trgu Republike. Uprava glavnog grada pripremila je bogat muzički program, a građane Podgorice u novogodišnjoj noći zabavljaće muzičke zvijezde, Željko Joksimović i Hari Mata Hari.

Osim u Podgorici, veselo će biti i na platou ispred Starog grada u Budvi. Crnogorska prijestolnica turizma tradicionalno organizuje doček Nove godine, dovodeći najveće muzičke zvijezde Balkana. Tako će biti i ovog 31. decembra. Program će početi koncertom crnogorske grupe Perper, nakon čega slijedi koncert Zdravka Čolića. Najavljeno je i učešće Gibonnija, javlja Anadolu Agency.