Muzika
166

Jeff Mills ne dolazi u Sarajevo, organizator Sanjin Dilaver izmislio event

Piše: L. Č.
U toku juna bilo je govora o navodnom koncertu Jeffa Millsa koji je trebao biti održan u Sarajevu, no kako saznajemo, radilo se o lažnoj najavi i Jeff Mills uopće neće dolaziti u Sarajevo u tom periodu.

Nastup Jeffa Millsa je trebao biti održan 22. jula u Domu mladih u Sarajevu pod okriljem muzičkog događaja "Industry", koncepta koji je organizator predstavio kao novu underground bajku koja starta u glavnom gradu BiH, a već je nekoliko godina aktuelna u Hrvatskoj.

Dom mladih je 22. jula, prema riječima organizatora, trebao biti "oaza za ljude koji su ljubitelji dobrog provoda, underground zvuka te vrhunske produkcije", a za ovu je godinu najavljivao tri događaja, među kojima su trebali biti nastupi Jeffa Millsa i Miss Sunshine, kao i "kreme BiH scene" - Lik Jaya, Borga, WorDa te Alexandera De Funka.

U sklopu ovog muzičkog događaja najavljene su i "atraktivne i pristupačne cijene ulaznica" koje su se mogle kupiti putem portala Kupikartu.ba po Early Birds cijenama od 10 i 15 KM.

Međutim, kako saznajemo, u pitanju su lažni događaji, a koncert Jeffa Millsa u Sarajevu neće biti održan.

"Jeff Mills ne dolazi u Sarajevo. Postoje neki tračevi i lažne najave, no nažalost, to nije istina", potvrdio je za Klix.ba menadžer Jeffa Millsa u ime izdavačke kuće Axis Records.

Organizator najavljenog nastupa Jeffa Millsa u Sarajevu je muškarac po imenu Sanjin Dilaver iz Livna koji je od ranije poznat kao organizator lažnih najava i partyja.

Jedan od takvih incidenata dogodio se u martu ove godine u Zagrebu, kada je Dilaver pokušao organizovati lažni muzički event pod nazivom Winter Music Conference Croatia (WMC Croatia), koji je trebao biti održan u Hypo centru u Zagrebu uz Sama Paganinija i Sashu Carassija. U njegovoj organizaciji su se u Zagrebu trebali održati i događaji na kojima bi nastupili Alex Gaudino, Eric Prydz, Mark Knight i Zabiela, no u pitanju su bili izmišljeni eventi uz pomoć kojih je Dilaver prevario ljude s kojima je sarađivao.

U vezi s ovim događajem se u martu ove godine na Facebooku obratio i vlasnik zagrebačkog Taboo kluba koji je trebao biti jedan od organizatora WMC Croatia partyja, opisujući Dilavera kao "muljatora i osobu koja uokolo sve vara i ne plaća svoje obaveze."

Dilaver je ljudima s kojima je sarađivao čak dostavio i print screen navodne Facebook prepiske sa Samom Paganinijem kako bi "dokazao" istinitost dogovora koji se zapravo nikad nije ni dogodio.

"Dragi hrvatski prijatelji/fanovi, neću svirati u Zagrebu sljedeće subote na događaju zvanom WMC Croatia. Na Facebooku sam također vidio lažnu poruku koju ja nikad nisam napisao (vidi ispod). Vidimo se na Sonusu. Pored toga, ja znam razliku između riječi "meet" ("upoznati") i "meat" ("meso"), napisao je Paganini na svom Facebooku.

O ovom se događaju očitovao i Harald Reiterer u ime Paganinijevog booking tima Blacksheep.

"Sam Paganini i Sasha Carassi ne dolaze u Zagreb 2. aprila. Show je otkazan zbog nedostatka profesionalizma promotora. Pokušali smo spasiti show, ali promotor je propustio nekoliko rokova za plaćanje, bookiranje leta i organizaciju. Čak je i na FB podijelio lažnu poruku Sama Paganinija koju on nikada nije napisao. Nevjerovatno. Molim vas nemojte kupovati karte, izvođači definitivno ne dolaze. Želimo sve najbolje i isprika svim fanovima", napisao je Reiterer.

Grotto, prva srbijanska "house" internet zajednica, osnovana 2005. godine, piše, između ostalog, kako se Dilaver predstavlja pod lažnim imenom Jack Duvnjak te kako je riječ o samoprozvanom organizatoru i samoprozvanom menadžeru.

"Prošao je već pola Balkana i zaje*ao mnogo ljudi, a od njega se čak ograđivala i beogradska Grand Produkcija nazivajući ga samoprozvanim menadžerom za kojeg nikada nisu čuli, a predstavlja se da zastupa nekog njihovog pjevača... Uvaljuje svoju uhodanu šprehu i uvjerava nas u svoje neviđene kontakte, prijateljstva sa svjetski poznatim DJ-ima, ugled u cijelom svijetu, a moć organizacije evenata na nivou Supermana. No brzo smo shvatili da je veliki menadžer švor i da nema ni za papar", piše Grotto.

Klubskascena.hr također piše o WMC debaklu, navodeći kako se "sjajan provod narednog vikenda pretvorio u noćnu moru i spletkarenja onih gladnih novca."

"Gospodin Dilaver se odlučio sakriti iza imena velike globalne organizacije WMC-a kako bi stavio uglađene pločice preko azbesta amaterizma i nesposobne organizacije i privukao što više neslutećih plesača. Nužno je informirati se o trenutnoj situaciji i šarlatanskom poduzetništvu kako se ne bismo doveli u situaciju da serija zagrebačkih gafova, pod vodstvom jednoga čovjeka, ne bi rezultirala nepovjerenjem velikih imena u domaću organizaciju", piše Klubskascena.hr.

Portal Klix.ba je kontaktirao i Dom mladih u kojem je nastup Jeffa Millsa trebao biti održan, gdje su nam kazali kako je Dilaver tražio ponudu za zakup, no kako ga nisu shvatili previše ozbiljno, te kako je sve ostalo na priči.

Kontaktirali smo i portal Kupikartu.ba gdje nam je rečeno da ne prodaju karte za nastup Jeffa Millsa, budući da ih je u vezi ovog događaja kontaktirao izvjesni Marko Kovačević (kao i portalu Klix.ba), koji se nakon određenog vremena samo prestao javljati na telefon.

Postoje sumnje da se Sanjin Dilaver predstavlja upravo kao Marko Kovačević, a kao takav se i obraća javnosti na Facebook stranici The Industry, negirajući kako je za organizaciju ovog muzičkog događaja odgovoran upravo Sanjin Dilaver.

U razgovoru s ekipom portala Kupikartu.ba saznajemo kako im je Sanjin Dilaver ostao dužan novac i za neke od prethodnih muzičkih događaja.