Nove prozivke
74

Je li pjesma predstavnika Hrvatske na Eurosongu plagijat? Optužuju ga da je kopirao i nastup

N. O.
Screenshot/HRT
Screenshot/HRT
Pjesmom "Rim Tim Tagi Dim" hrvatski pjevač Baby Lasagna pobijedio je na Dori te će predstavljati susjede na ovogodišnjem Eurosongu. Međutim, njegov izbor već prate kontroverze, a optužuju ga da je plagirao svoju pjesmu.

Nakon optužbi Dejana Lovrena da u pjesmi promoviše demonizam, Baby Lasagna suočava se i s optužbama za plagiranje numere "Rim Tim Tagi Dim".

Na društvenim mrežama po objavi pjesme uslijedila su poređenja sa švedskim bendom Pain i njihovom pjesmom "Party In My Head".

Također, Baby Lasagnu su poredili s predstavnikom Finske iz 2023. godine Kaarijom i njegovim hitom "Cha Cha Cha", a mnogi su smatrali da je i nastupom te odjećom bio isuviše sličan performansu Finca s prošlogodišnjeg izdanja Eurosonga.

Riff pjesme "Rim Tim Tagi Dim" identičan je onom u demu "Espectro" španskog DJ-a Adriana de la Vege, a iz pjevačevog PR tima su za Net.hr pojasnili da se radi o kupljenom sampleu.

"Melodijska fraza koja se nalazi u pjesmi španjolskog DJ-a i pjesme 'Rim Tim Tagi Dim' ne krši pravila ESC-a niti je riječ o plagijatu. Riječ je o kupljenom sampleu sa stranice Splice.com, a kupovinom istog kupac stječe potpuno pravo korištenja te zadržava autorska prava o korištenju", naveli su u izjavi.

Pojasnili su da je kupovina sampleova standardna praksa u muzičkoj industriji, "koja se proteže od najvećih do najmanjih imena i kao takva, otprije je poznata na Eurovizijskim pozornicama".

"Važno je da nije riječ o sampleanju autorskog dijela, što u ovome slučaju nije. Tonska fraza poslužila je kao kamen temeljac te se na istome izgradila pjesma", naveli su u nastavku.