Objasnio u intervjuima
67

Jasmin Stavros zapravo je bilo njegovo umjetničko ime: Ranije je otkrio zašto se odrekao svog

I. S.
Foto: Pixsell/Davorin Višnjić
Foto: Pixsell/Davorin Višnjić
Jeste li znali da je Jasmin Stavros zapravo bilo njegovo umjetničko ime? Ranije je u jednom intervjuu otkrio zašto se odrekao svog pravog imena.
Naime, njegovo pravo ime bilo je Milo Vasić. Na nagovor Rajka Dujmića odlučio ga je promijeniti.

'"Nisam se mogao zvati onako kako sam se zvao, kao pjevaču to ne bi bilo zvučno ime. Moji preci su negdje iz Grčke, Rajko me sve to pitao i onda sam mu ja ispričao kako su ovi došli. Ima jedno mjesto u Grčkoj koje se zove Stavros. Pitao me onda kako mi se zove majka, ja sam rekao 'Jasna' i onda je on rekao 'Zvat ćeš se Jasmin.' Tako je nastao Jasmin Stavros. Bilo je to zvučno ime. Moji roditelji su to prihvatili kao normalno, prebacio sam sve dokumente još 1989. godine. Sad sam i dalje Stavros, živimo s tim Stavrosom 30 i nešto godina. Sad su i djeca uzela to prezime", rekao je za Story.hr.

Na početku karijere susreto se s mnogim problemima zato što je rumunskog porijekla. Naime, mnogi su ga optuživali da je Srbin.

"To je bilo jako ružno, kad te optuže za nešto što nisi. Znam ja ko je to, to su moje kolege koje su bile zavidne, ali sam se uvijek molio Bogu za njih, opraštao sam im. Moj otac je porijeklom Rumun, to je istina, ali nema nikakve veze sa Srbijom. Oni kad su došli u Jugoslaviju, prekrstili su se i promijenili prezime", kazao je za Jutarnji list.

Krajem marta 2023. godine potvrđeno je da Stavros boluje od raka kostiju. Pjevač je odmah hospitaliziran, a ljekari su posumnjali da se rak proširio i na želudac. Prije dvije sedmice prebačen je na Kliniku za plućne bolesti Jordanovac, nakon što je došlo do komplikacija s radom pluća. Preminuo je jučer u 68. godini. Njegov odlazak predstavlja veliki gubitak za muzičku scenu.