Popularna pjesma
242

Izraelski muzičari pozivaju na ubistva Belle Hadid, Mie Khalife i Dua Lipe: One su krive za napad

D. J.
Foto: Instagram
Foto: Instagram
Dvoje izraelskih muzičara u svojoj popularnoj pjesmi "Harbu Darbu" poziva na smrt pjevačice Dua Lipe i manekenke Belle Hadid, insinuirajući da su odgovorne za napade Hamasa koji su se dogodili 7. oktobra.

Pjesma je ima više od 18.5 miliona pregleda na YouTubeu otkad je objavljena u novembru prošle godine, a nazivaju je "neslužbenim soundtrackom rata u Gazi", dok reperi Ness i Stilla na hebrejskom jeziku spominju popis osoba koje su, prema njima, "odgovorne za napade".

"Svaki će pas dobiti ono što zaslužuje", govore reperi koji spominju Hassana Nasrallaha, vođu Hezbollaha, Mohammeda Deifa, vođu Hamasovih brigada Al-Qassam i Ismaila Haniyeha, predsjednika političkog krila Hamasa.

Dok skaču u gomili i kameri pokazuju srednji prst, reperi imenuju i slavne osobe koje smatraju jednako odgovornima za napade zbog svog antiratnog stava.

Na njihovoj "crnoj listi" našle su se pjevačica Dua Lipa, manekenka Bella Hadid i bivša porno zvijezda Mia Khalifa. Khalifa je odgovorila na pjesmu koja je izazvala kontroverze u inozemstvu, ismijavajući izraelsku upotrebu drill beata.

"Oni čak ne mogu pozivati ​​na genocid u vlastitoj kulturi. Morali su kolonizirati nešto da bi to dospjelo na broj jedan", napisala je na platformi X.

Dor Soroker, jedan od repera u pjesmi poznatiji kao Stilla, branio je stihove i pravo Izraelaca da kritiziraju Dua Lipu i Bellu Hadid, koje su obje pozvale na prekid vatre.

"One fizički ne drže oružje, ali njihove su riječi vrlo moćne. Širenje laži je opasno. A što ako njihove lažne vijesti nadahnu ljude da ubijaju Židove? Vrlo je slično onome što Nasrallah radi u svojim govorima", rekao je u nedavnom intervjuu za Ynet.

U tekstu pjesme spominje se obećanje kako neće biti oprosta za napad 7. oktobra i da će svaka bomba koja padne na Gazu biti ispisana nečijim imenom, kako bi se se osvetila njihova smrt.

U svojem dijelu pjesme 21-godišnja Nessya Levi, poznatija pod umjetničkim imenom Ness, hvali izraelske zračne snage za pokretanje napada na Gazu. "Pripremi stražnjicu jer dolazi avijacija. Možete osjetiti podrhtavanje sve do Tel Aviva. Sve djevojke gledaju vojnike", neki su od njenih stihova.

Međutim, poneki stanovnici Izraela pjesmu ipak preziru. Jedan od njih je i 22-godišnjak Liam Yossef, kolekcionar vinila.

"Apsolutno mrzim tu pjesmu, nadao sam se da će propasti, ali znao sam da će biti hit. Sramotno je. Izgubio sam prijatelje 7. oktobra, ali i dalje smatram da je to grozna pjesma", rekao je Yossef.

U svom nedavnom intervjuu Dor Soroker se požalio da je reakcija na pjesmu u inozemstvu rezultirala prijetnjama smrću.

"Pretvorili su nas u hrpu židovskih fašista koji žele ubijati Arape. Mi predstavljamo državu, a ova pjesma diže moral pa ćemo prihvatiti prijetnje. Vrijedno je toga", dodao je.