30 godina na sceni
127

Hladno pivo: Lako je svirati kada je publika kao sarajevska

Piše: E. Lj.
Mile Kekin
Mile Kekin
Hladno pivo, jedan od najpopularnijih rock i punk bendova u regiji, serijom posebnih koncerata obilježava 30 godina karijere. Ovaj značajan jubilej koji će u Sarajevu obilježiti nastupom na haloo Sarajevo Beer Festivalu povod je za razgovor u kojem su nam gitarista Zoran Subošić i frontmen ovog kultnog benda Mile Kekin rekli kako im nikada ne može biti loše u gradu iz kojeg je poteklo toliko dobrih bendova, pjesnika i muzičara.

"Super nam je u Sarajevu, ljudi su gostoljubivi i prijatni, hrana savršena, stekli smo i neka prijateljstva, a u posljednjih nekoliko godina neki članovi su ostvarili i rodbinske veze. Na Sarajevo Beer Festivalu smo već svirali, atmosfera je odlična i uzavrela. Lako je svirati kada je publika kao sarajevska. Kada smo prvi put nastupili na Sarajevo Beer Festivalu organizacija je bila odlična i iznenadio nas je broj okupljenih ljudi. Očekujemo da će i ovaj put biti tako", rekli su nam Mile i Zoki.

Tokom ovog nastupa odsvirat će presjek karijere uz najveće hitove, ali i neke pjesme koje ne sviraju često. Trideset godina Hladnog piva, koliko obilježavaju ove godine, značajan je jubilej. Prošlo je veoma brzo, kažu nam, no imaju čime biti zadovoljni.

"Živimo od onoga što volimo i oduvijek smo sviranje i muziku smatrali svojim pozivom. Bilo je tu svega, jedino se nikada nije dogodilo da bend visi o niti, s nekim pauzama i odmorom smo nekako uvijek pronalazili pravu mjeru da si ne dosadimo. Nikada nismo odustali. Sviramo muziku kakvu smo htjeli svirati i pjevamo o stvarima koje se tiču svakoga i ukazuju na neke bitne stvari i situacije u životu", rekli su.

Tri decenije poslije u bendu imaju nekoliko instrumenata i žica više, a i njihov pristup muzici je drugačiji.

"Nekada smo slušali uglavnom metal i punk pa se to osjetilo i na sviranju. Vremenom, kako smo počeli slušati raznu muziku, i sviranje se poboljšalo, a tekstovi su postali izbrušeniji. Nismo više toliko isključivi", objasnili su.

Početkom godine su s Josipom Lisac snimili spot za novu verziju pjesme "Soundtrack za moj život" koja je u originalu objavljena na njihovom albumu "Šamar" iz 2003. godine.

"Josipa nas je prije petnaestak godina zvala da joj budemo gosti na koncertu u Zagrebu. Naš bubnjar se toga sjetio pa smo sada mi nju pozvali da nam bude gošća. Ona je istinska umjetnica i genijalna pjevačica koja živi za muziku i s muzikom, mislimo da je pjesmi dodala još energije i obojila je nekim novim štihom. Veoma je zanimljivo kada neko sa strane, a k tome još i takav vokal, doda nešto novo", rekli su osvrćući se na saradnju s ovom velikom umjetnicom.

U svojim pjesmama često progovaraju o gorućim pitanjima na društveno-političkoj sceni, a Mile nam kaže da je situacija uglavnom nepromjenjiva, jer i dalje vlada strogo negativna selekcija.

"S jedne strane su crkva i politička mafija, a s druge apatična masa i oni koji traže posao u Irskoj i Njemačkoj, tako da lagano jašemo u suton, a mi se brinemo za pravi soundtrack", rekao je Mile.

Momke iz grupe Hladno pivo ove godine očekuju mnogi koncerti. Nakon toga će imati malu medijsku pauzu kao bend, jer Miletu izlazi solo album.

"Za to vrijeme ćemo vjerovatno započeti rad na novim pjesmama", rekli su momci iz Hladnog piva na kraju razgovora za Klix.ba.

Ulaznice za 7. haloo Sarajevo Beer Festival možete kupiti putem sistema Kupikartu.ba i na svim prodajnim mjestima te trafikama iNovina po promo cijenama - 7 KM jednodnevna, a 15 KM trodnevna karta. Ova akcija traje do 21. aprila i broj karata je ograničen