Muzika
150

Hendrixova muzika živi i danas: Koncert u Mostaru posvećen gitarskom geniju

Piše: L. Č.
U muzičkom centru Pavarotti će 18. septembra biti održan koncert posvećen muzičkom stvaralaštvu gitarskog maga, legendarnog Jimija Hendrixa. Na taj dan, navršava se tačno 45 godina od njegove smrti.

Cijeli muzički svijet će u petak, 18. septembra odati počast najutjecajnijem gitaristi ikada, legendarnom Jimi Hendrixu, na 45. godišnjicu njegove smrti. Gitarski genije, koji je za samo četiri godine promijenio muzički svijet, preminuo je Londonu, 18. septembra 1970. godine.

Pridružujući se obilježavanju tog datuma, Muzički centar Pavarotti u Mostaru organizuje koncert novotravničkog benda "Hey Joe", koji je Mostarce već jednom oduševio nastupom na gitarijadi "Na putu za jug", a koji će ovom prilikom izvesti najznačajnije kompozicije iz Hendrixovog stvaralaštva.

Koncert grupe "Hey Joe" – Tribute to Jimi Hendrix, održat će se na otvorenoj sceni MC Pavarotti, u petak, 18. septembra sa početkom u 21 sat. Ulaz je slobodan.

Novotravnički bend "Hey Joe" osnovan je 2008. godine, a čine ga: Dado Arnautović (gitara, vokal), Edin Kapetan Rafo (bass, back vokal) i Adis Malkić (bubnjevi).

Momci sviraju uglavnom obade ex yu i stranih rock hitova, a snimili su i dvije autorske pjesme. Dosad su nastupali u klubovima u brojnim bh. gradovima, a prije dvije godine su imali priliku nastupiti i u Dortmundu kao specijalni gosti iz BiH, gdje su svirali isključivo Hendrixa.

Ovo je njihov prvi veći nastup u BiH.

U svom repertoaru, bend "Hey Joe" ima neke od najvećih hitova koje je Hendrix snimio, kao što su "Hey Joe", "Foxy Lady", "Wind Cries Mary", "Purple Haze" i druge.

"Svi mi smo u svojim muzičkim počecima bili pod utjecajem muzike Jimija Hendrixa, a tako je i dan danas, a sad nam se ostvarila želja da napokon radimo ono što volimo. Danas je prava rijetkost čuti nešto kvalitetno u svijetu R'n'R i mladi (čast izuzecima) uglavnom slušaju smeće od muzike. To su tzv. hitovi koji traju pola godine i padaju u zaborav...", kaže basista Edin Kapetan i dodaje kako o Hendrixovoj muzičkoj veličini najbolje govori činjenica da je za samo četiri godine karijere napravio hitove koji se i danas slušaju.

"Hendrix je bio sjajan stilist bluesa, muzičar koji je objedinio najbolje tradicije američke crnačke muzičke baštine, rhythm and blues, deep soul, utjecaje britanske psihodelije i popa, te jazzy improvizacije, ali i smioni eksperimentator, te pionir - kako ga je nakon fascinantnog debija 'Are You Eperienced?' nazvao gorljivi fan Paul McCartney. Nije bio jedini. Hendrixov album prvijenac 'Are You Experienced?' značio je za električnu gitaru ono što je razbijanje atoma značilo za atomsku fiziku", kazao je svojedobno britanski rock kritičar David Sinclair, a njegovo mišljenje i danas stoji kao jedan od aksioma rocka." (Zlatko Gall – muzički kritičar)