Muzika
24

Grupa Kerber: Održava nas ljubav prema rokenrolu

FENA
Srbijanska rok grupa "Kerber" već tridesetak godina prisutna je na muzičkoj sceni, a njihove pjesme svjedok su neuništivosti rokenrola koji za njih nije samo muzika već način života.

Uz njihovu muziku odrastali su mnogi sad već sredovječni ljudi, a s istim žarom slušaju ih i nove generacije. Sastav te grupe se mijenjao, ali to je samo doprinosilo njihovoj popularnosti. Frontmen Goran Šepa Gale za Fenu govori o počecima, rokenrolu nekad i sad, te o sarajevskoj rok sceni.

Iako je osnovana 1981., članovi grupe "Kerber" iz Niša zvanično djelovanje računaju od maja 1983. kad su pobijedili na Omladinskom festivalu u Subotici.

Goran Šepa Gale na rok sceni je još i mnogo prije. Pjevao je i svirao gitaru s drugim bendovima, prije osnivanja grupe "Kerber".

Ističe da svi članovi grupe rade s mnogo ljubavi, a istrajnost na njegovanju te vrste muzike garancija je što toliko dugo traju. Uz to oni su i prijatelji što također doprinosi njihovom iskrenom i kvalitetnom odnosu spram publike.

"Ovu muziku razumijemo, shvaćamo i volimo, a naša prijateljstva su stvarna i iskrena. Publika to prepoznaje, nećemo da je lažemo jer lažući publiku lagali bismo i sebe. Poslije 30 godina to sebi neću dozvoliti. Jednostavno, takvi smo. Ako je to neka vrsta uspjeha, a mislim da jeste, onda smo na pravom putu. Imamo iskustvo i ljubav prema muzici, a treba nam minimum tehničkih uslova da bismo svirali koncerte. Održava nas ljubav prema rokenrolu", priča on.

Vjeruje da, bez obzira na trenutno stanje i značajnu prisutnost turbo folka, rokenrol ima budućnost i održava mjesto koje mu, kaže, i pripada.

"Živim u drugom svijetu i uživam u njemu, uopće ne primjećujem taj svijet turbo folka. Taj paralelni svijet ne postoji, to je samo priča o njemu. To je samo neka energija usmjerena na tu stranu, ali kad bi mediji malo više pričali o rokenrolu sva ta energija bi prešla na tu vrstu muzike i mislim da bismo napravili civiliziranije društvo. Rokenrol ima ponudu, nudi kvalitetne stvari", istaknuo je.

Upitan za njegove početke u svijetu muzike, Šepa kaže da je u šestoj godini imao gitaru koju je dijelio s bratom. Sam je učio prve akorde, a sa 14 godina imao je i prve koncerte na kojima je nastupao s bendom.

"Najviše sam slušao "Bijelo dugme", rado ih i sad slušam. To volim - kaže on.

Za sarajevsku i rok scenu u BiH kaže da je kvalitetna, održava vezu s tim muzičarima i kaže da zna „šta se tamo radi“.

"Mislim da u BiH ima kvalitetnih ljudi i kvalitetnog rokenrola. Uvijek želja postoji za nastupe u BiH", kaže on.

Kerber je bića iz grčke mitologije, troglavi pas sa zmijskim repom koji čuva ulaz u podzemni svijet, a da to bude i ime grupe odlučili su, kaže Šepa, jer su htjeli da ona bude zvučnija i jača od njih.

"Željeli smo ime koje će biti jače od nas. Taj kerber dobro je odradio misiju. Mi smo sad pod amblemom "Kerbera". Poslije toliko godine ona je postala dio našeg i života naših porodica, ali i života svih koji prate našu muziku i razumiju tekstove pjesama koje pjevamo", kaže Šepa.

Zaštitni znak Gorana Šepe je duga kovrdžava kosa. Kaže da ju je jednom ošišao, iz hira se promijenio pa poslije patio. A sad kaže „opast će ona sama kad za to dođe vrijeme“.

"Devedesetih godina odsjekao sam kosu, ošišao se nakratko. Prvo sam uvjeravao sebe da mi je lijepo, a nakon mjesec dana shvatio da sam pogriješio. Opast će ona sama kad za to dođe vrijeme", kaže.

Goran Šepa Gale ima dvije odrasle kćerke za koje kaže da jesu imale afiniteta prema muzici ali, da su bile odlučne u namjeri da krenu tim putem, svjestan je da ih ne bi u tome mogao spriječiti.

"To je težak posao, ali ako se čvrsto odlučiš u tome te niko ne može spriječiti. I mene su pokušali spriječiti, mada nisam razumio zašto", kaže.

U odabiru pjesama ravnopravno sudjeluju svi članovi grupe "Kerber", u protivnom, kaže Šepa, ni na sceni neće zvučati kako valja. Najavio je novi materijal grupe "Kerber", ali nije precizirao o čemu se radi.

Grupa "Kerber" nastala je od članova grupe "Top". Prvi album "Nebo je malo za sve" snimili su polovinom 1982. godine. Najintenzivnije su nastupali tokom 1987., a posebno su bili popularni u Srbiji, BiH i Makedoniji.