Muzika
0

Grupa "Električni orgazam" u "SA klubu"

FENA
Grupa "Električni orgazam", jedni od najznačajnijih predstavnika beogradske novovalne scene 80-ih godina prošloga stoljeća 5. maja će gostovati u "SA klubu".

"Električni orgazam" je početkom 1981. godine uz grupe "Idoli" i "Šarla akrobatu" snimio album "Paket aranžman" na kome su bili zastupljeni pjesmama "Krokodili dolaze", "Zlatni papagaj" i "Vi".

Zagrebačka diskografska kuća "Jugoton" im je dala šansu i prvi su od beogradskog novotalasnog trija snimili debi album. U produkciji Ivana Pike Stančića zabilježili su svoj autentičan zvuk iz tog perioda u pjesmama "Nebo", "Konobar", "I've Got a Feeling" (obrada The Beatles), te novim verzijama "Krokodili dolaze" i "Vi". U stilu punk dizajna omot je uradio Gile. Ploča je dobila vrlo dobre kritike, a "Električni orgazam" je na koncertima regrutirao sve širi krug publike. Na osnovu te ploče Kris Bon (Kris Bohn), novinar magazina "New Musical Express", ocjenio je "Električni orgazam" kao jedan od najuzbudljivijih nebritanskih sastava, pa je dio tiraža mogao da se kupi u Engleskoj.

Sledeći album "Lisce prekriva Lisabon" snimili su u ljubljanskom studiju "Tivoli" i producirali ga uz pomoć Tonija Jurija. Ploča je dobila naslov po ljubavnom romanu Barbare Kartland, a sedamnaest novih pjesama predstavile su sasvim drugačiji "Električni orgazam" koji se prepustio viđenju nove psihodelije.

Sljedeći album bio je "Les Chansones Populaires" objavljen 1983. godine. Na njemu su obradili Bouvijevu "The Man Who Sold The World" (koju je otpevao Ljuba Đukić), "Metal Guru" T. Rexa, "When The Music's Over" The Doorsa, a kao hit se izdvojila "Locomotion".

Godine 1988. objavili su album "Letim, sanjam, dišem" kojim su zabilježili nove uspjehe pjesmama: "Igra rock n' roll cela Jugoslavija", "Ti", "Poljubi me i priznaj mi", "Sve ste vi naše devojke". Ubrzo nakon toga su objavili ploču sa izborom najboljih hitova, a poslije toga grupa prestaje sa radom.

Pocetkom 1992. godine Gile, Čavke i Švaba su sa Milanom Mladenovićem, Antonom i Canetom formirali antiratnu grupu "Rimtutituki" sa kojom su snimili singl "Slušaj 'vamo" u izdanju radija "B92".

Septembra 1993. godine, "Električni orgazam", "EKV" i "Partibrejkers" su sa zagrebačkim "Vješticama" svirali u Pragu i Berlinu na koncertima pod nazivom "Ko to tamo pjeva?". Oktobra iste godine, "Električni orgazam" je kao jedan od prvih bendova iz Srbije, gostovao u Ljubljani na koncertu sa "Majkama" iz Vinkovaca i "Res Nullius" iz Velenja. Pored toga, svirali su u Mariboru, Kopru i Humu. Tih godina su često nastupali po Makedoniji.

"Električni orgazam" je svirao u Bugojnu 10. jula 1998. godine na koncertu na kome su nastupili sastavi sa prostora bivše Jugoslavije. Uz Gileta i Bananu sa grupom su u to vrijeme svirali basista Zdenko Kolar i bubnjar Ivan Ranković (ex: "Tvrdo srce i velike uši", "EKV").

Povratnički CD "A um bum" objavili su krajem 1999. godine. Za očekivati je interesantan susret sa ovim beogradskim rokerima koji će podsjetiti na svoje najznačajnije uspjehe tokom karijere.