Muzika
749

Građani Sarajeva počeli potpisivati peticiju za ulicu Milana Mladenovića

Piše: J. H.
Foto: D. S./Klix.ba
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Ljubitelji lika i djela Milana Mladenovića, frontmena benda Ekatarina Velika, koji je dio svog života proveo u Sarajevu, pokrenuli su peticiju da glavni grad naše države dobije ulicu koja će nositi njegovo ime.

Na dan rođenja ovog velikog muzičara, građani Sarajeva su u kafeu Kuća (bivši Tito) počeli sa potpisavanjem peticije. Kako su nam rekli organizatori, već je oko 200 građana dalo podršku svojim potpisom.

"Očekujemo da će u toku večeri biti mnogo više potpisa, a peticiju ćemo nastaviti i u narednim mjesecima. Nadamo se da ćemo skupiti 3.000 potpisa koliko bi nam bilo dovoljno da se obratimo Gradskom vijeću Grada Sarajeva", kazao je za Klix.ba Emil Hodžić, jedan od pokretača inicijative.

U ponedjeljak će na Facebook grupi posvećenoj inicijativi biti objavljena mjesta gdje će građani koji žele da Sarajevo ima ulicu koja nosi ime legendarnog frontmena EKV-a moći potpisati peticiju.

"Prezadovoljni smo odzivom. Nismo očekivali da će biti ovoliko ljudi", dodao je naš sagovornik.

Mladenović je rođen u Zagrebu, a odrastao je u Sarajevu i Beogradu gdje je sahranjen na Aleji velikana.

Ovaj utjecajni muzičar, koji je 1994. godine preminuo od raka gušterače, kad mu je bilo tek 36 godina, Sarajevu je posvetio i istoimenu pjesmu. Bio je hrabri borac za mir tokom ratnih zbivanja devedesetih godina u zemljama bivše Jugoslavije.

"Moja prva i najveća želja bi bila da se probudim i ustanovim da je 1990. godina i da kažem: Uh, al' sam nešto ružno sanjao!", poručio je Milan koji je publiku pozivao da oda počast žrtvama bombardovanja Dubrovnika, te odbio nastup u Banjoj Luci zbog rušenja džamije Ferhadija.

Ime Milana Mladenovića nose ulice u Zagrebu, Zemunu, te predgrađu Podgorice, kao i plato ispred Doma omladine u Beogradu. Njegovi poštovaoci vjeruju da je ova legenda zaslužila i ulicu u Sarajevu.