"Uspjeli smo napraviti svoj jezik"
0

Godišnjica smrti Milana Mladenovića i nestanka EKV-a

Klix.ba
Danas se navršava 18 godina od smrti kultnog pjevača i gitariste rok grupe "Ekatarina Velika" Milana Mladenovića.

Bend poznat po hitovima "Oči boje meda", "Tattoo", "Modro i zeleno", "Budi sam na ulici", "Kao da je bilo nekad", "Ti si sav moj bol", "Novac u rukama", "Zemlja"... obilježio je drugu polovinu osamdesetih godina u bivšoj Jugoslaviji te ga mnogi muzičari smatraju jednim od najznačajnijih bendova bivše Jugoslavije.

Mladenović je rođen je 21. septembra 1958. godine u Zagrebu. U šestoj godini je s porodicom preselio u Sarajevo.

"Sarajevo je vjerovatno mračno utjecalo na mene. Bio sam strašno ratoboran, istinoljubiv, mali, ovolicki i stalno sam se tukao sa starijima od sebe. Oni su me, naravno, mlatili i tako sam ja dolazio kući krvav, plačući, to je trajalo tih šest, sedam godina koliko sam živio tamo... Bio sam klinac s naočalama i nosio tango-gitaru ispod miške. Odlazio sam na satove kod čuvenog Garija Garinče. Od njega sam naučio neke akorde", rekao je Mladenović u jednom od intervjua.

Preko trnja do zvijezda

U Beograd je preselio 1970. godine, gdje je završio 11. gimnaziju u kojoj je krajem 1970-ih, zajedno sa školskim drugom Dragomirom Mihailovićem Gagijem, osnovao svoj prvi bend Limunovo drvo.

Godinu dana kasnije formirao je prvi kultni bend Šarlo Akrobata, zajedno s Dušanom Kojićem Kojom i bubnjarem Ivanom Vdovićem. Najpoznatiji hitovi grupe su "Niko kao ja", "Ona se budi" i "Mali čovjek". No, ovaj bend nije opstao dugo te iz njega nastaju dva utjecajna rok sastava - Mladenovićeva Katarina II i Kojićeva Discplina kičme.

Tokom 1982. novom bendu su se priključili klavijaturistica Margita Stefanović Magi, a 1983. basista Bojan Pečar i bubnjar Šarlo akrobate Ivan Vdović.

U toj postavi Katarina II je 1984. godine izdala istoimeni album, nakon čega Vdović i Mihajlović odlaze iz benda. Grupa je promijenila ime u Ekatarina Velika i 1985. godine izdala istoimeni album, koji dobija povoljne kritike i skreće pažnju na bend.

Album iz 1986. godine "S vjetrom uz lice" lansirao je grupu na sam vrh jugoslavenske rok scene, gdje je sa Mladenovićem kao vođom ostala sve do 1994. godine, izdajući niz uspješnih albuma.

Saradnja s drugim bendovima

Tokom rada sa Ekatarinom Velikom Mladenović je sarađivao kao producent na albumima bendova Gustaf i njegovi dobri duhovi i Fit. Zajedno sa ostalim članovima benda, Mladenović se 1985. godine pojavio u filmu Gorana Markovića Tajvanska kanasta, a sljedeće godine i u filmu Darka Bajića Crna Marija, gdje igra glavnu ulogu i za koji je napisao kompoziciju "Bus Station".

Krajem osamdesetih napisao je muziku za jednu pozorišnu predstavu, a 1992. godine s članovima grupa Partibrejkers i Električni orgazam formirao je sastav Rimtutituki, čija je muzička aktivnost koncentrisana na antiratnu propagandu i sa kojim je snimio singl "Slušaj 'vamo!".

Za vrijeme opsade Dubrovnika, Milan je pozvao publiku da minutom šutnje odaju počast bombardovanom Dubrovniku i njegovom stanovništvu, a kada je bend Rimtutituki trebao gostovati u Banjoj Luci za vrijeme rata u BiH, Milan je iz protesta, zato što je srušena najstarija i najpoznatija banjalučka džamija Ferhadija, otkazao nastup.

Putovanje u Brazil

U ljeto 1994. godine Mladenović je otputovao u Brazil, gdje je sa dugogodišnjim prijateljem Mitrom Subotićem Subom i nekoliko brazilskih muzičara snimio album "Angel's Breath". Te godine dao je i svoj posljednji intervju u kojem je oduševljeno govorio o Brazilcima i budućim planovima.

"Imam osjećaj nekog novog početka. Za dva mjeseca odsvirali smo 16 koncerata, neke na moru, neke na kontinentu. Ali i ti koje smo svirali na moru nisu bili "morski". Odradili smo ih do kraja profesionalno. Planiramo da se u septembru zaključamo u studio i uradimo nešto novo, a u taj projekt uključit ćemo i Ijude iz drugih bendova. Beogradske grupe EKV, Električni orgazam i Partibrejkeisi prošle su sportsko-tamičarsku fazu. Više se ne utrkujemo ko će napraviti bolju ploču, odsvirati bolji koncert. Sada sve češće pomažemo jedni drugima sa ciljem da napravimo nešto drugačije", rekao je tada ovaj kultni muzičar.

Odlazak velikana

U augustu 1994. godine, poslije nastupa Ekatarine Velike na Festivalu u Budvi, Mladenović je prebačen u bolnicu, gdje je ustanovljeno da ima rak pankreasa.

Milan Mladenović (36) je umro 5. novembra 1994. u Beogradu. Sahranjen je na Novom groblju u Beogradu. Njegovom smrću Ekatarina Velika je prestala postojati.

"Bili smo veoma uporni da bismo stvorili ime i to nije bilo baš lako. Mi smo uspjeli napraviti svoj jezik, što ne znači da ne priznajemo tuđi. Po tome što smo različiti, što imamo svoj jezik, smo valjda i interesantni Ijudima. Muzika je nešto što čovjek nosi u sebi. I kada sviramo zajedno, to je nešto što izlazi iz nas, pa smo taj prepoznatljiv zvuk zapravo mi", rekao je Mladenović u posljednjem intervjuu.

Grupa EKV je izdala ukupno sedam studijskih albuma - "Katarina II" (1984), "Ekatarina Velika" (1985), "S' vetrom uz lice" (1986), "Ljubav" (1987), "Samo par godina za nas" (1989), "Dum dum" (1991), "Neko nas posmatra" (1993), kao i tri albuma snimljena uživo.

U Beogradu, Podgorici i Zagrebu postoje ulice koje nose ime Milana Mladenovića