Street Dance Challenge
0

Fresh Generation odnio pobjedu

Sarajevo-x.com
Foto: Fotoservis
Na Trgu djece Sarajeva BBI Centar je organizirao u subotu pravi muzički i plesni spekakl s ciljem da se predstavi i podrži sarajevska street dance scena održavanjem Street Dance Challengea "Who’s No1?".

Takmičari ovog plesnog spektakla bili su plesne grupe Six Maniacs, Criminal Breakers, Avant Garde, Parkour Free Unlimited Crew i Fresh Generation. Učesnici revijalnog programa takmičenja koji su zabavljali brojnu publiku bili su mladi MC Ejub Hećo, neobična skupina Getanea, Ninpoera, Capoera, Nole i Kola Maestro, Pick up Crew, vesela ekipa Hayatovog showa "Zaplešimo", član žirija Salih Odobašić i njegova plesna grupa Slick Kids , skateri i rolleri koji su izveli zanimljiv performans i plesači sa vatrom "DRUM".

Prvo mjesto i nagradu od 1.000 KM, te nastup na premijeri filma Street Dance osvojila je plesna grupa i nevladina organizacija Fresh Generation. Aktivno plešu već četiri godine. Grupa broji devet plesača, ali i veliki broj mladih ljudi koji bi im se voljeli pridružiti. Osim plesa, prijateljsto im je na prvom mjestu, a ono im je pomoglo da zajedno izrastu u Crew i još bitnije, da shvate da je ples više od hobija.

Drugo mjesto osvojile su fantastične djevojke plesne grupe Avant Garde, koja postoji već desetak godina. Tada je Avant Garde bila samo plesna sekcija Treće gimnazije, koja je pet godina zaredom pobijeđivala na kantonalnim takmičenjima u plesu. Priredile su izvrstan show i dobile nagradu u iznosu od 800 KM kupovine u BBI Centru.

Treće mjesto osvojili su Parkour Free Run Unlimited Crew, koji su osnovani tek prošle godine. Interesantno je da ovi momci nemaju trenera i sami pronalaze mjesto gdje bi trenirali. Redovno ih možete vidjeti kako treniraju ispred Holiday Inna ili u Skate parku. Zahvaljujući Internetu naučili su prve korake, a kao nagradu osvojili su mobitele i start pakete.

Nagrade je dodijelila dugogodišnja koreografkinja u street style danceu Hatidža Čirić, predsjednica žirija, kojeg su još činili još i koreograf Salih Odobašić, te menadžer Red Bulla Jadran Crnogorac.

"Večeras nam nije trebao UNIT X, Freshovci su pokazali da su bolji od njih, da imaju sve: koreografiju, energiju i što je najbitnije harizmu", izjavila je Čirić.

U okviru subotnjeg programa BBI Centar je odlučio podržati i bh. predstavnika na takmičenju za pjesmu Eurovizije Vukašina Brajića, pa su prisutni imali priliku pratiti prenos uživo ovog TV spektakla kojeg je pratio milionski auditorij.