Intervju
0

Frenkie: Studenti su p...e!

Sarajevo-x.com
Tuzlanski reper Frenkie polako ali sigurno postaje regionalna zvijezda. Sa albumom 'Povratak cigana' napravio je pravi preokret u svojoj karijeri i etablirao se na domaćoj muzičkoj sceni. Posljednja vijest je da jedna Frenkijeva pjesma ide u Holivud kao muzička podloga za film 'The Incredible Hulk'. O svemu ovome, ali i lijenim građanima koji nikad neće natjerati vlast da radi, Frenkie govori u intervjuu za naš portal.

Razgovarao: Asim Bešlija

Frenkie, jedno veliko priznanje za tebe i tvoju muziku. Jedna od pjesama sa tvog prvog albuma biće korištena kao soundtrack za najnoviji nastavak filma 'The Incredible Hulk'. Ovo znači Frenkie goes to Hollywood! Sve čestitke i reci nam kako se uopšte ovo desilo?I hoće li nakon ovog Frenkie odlučiti da konačno napusti Tuzlu i BiH, da ga odvuku zemlje sa mnogo više mogućnosti?

Do toga je došlo tako što je jedan od producenata preslušavao pjesme na ITunes-u i tu slučajno naletio na moju. Svidjela mu se, kontaktirao je Menart, uslijedili su pregovori, preveli smo text i nakon par sedmica su potvrdili i rekli da žele pjesmu u filmu. Scena u kojoj se koristi je kad se glavni likovi voze taxijem kroz New York. Vozač je neki ludi Balkanac koji sluša tu pjesmu. Moram reći da je glavni razlog zašto su se odlučili baš za tu pjesmu energičan beat koji je radio moj prijatelj i producent Adis Macić – Maca. On je radio na tom albumu par instrumentala i to je jedna od njih.

A, što se tiče odlaska mislim da se to neće desiti. Ovo svakako jeste velika stvar. No, ne mislim sad na osnovu toga početi repati na engleskom i predstavljati se kao 'onaj iz Hulka'.To bi bilo smiješno.

Interesantno je da si ti principijelno ostao vrlo vezan oko svojevrsnog hip-hop i rep pokreta u Tuzli, može se slobodno reći, najjačeg u našoj zemlji. Kako objašnjavaš da se FM Jam uspio održati do današnjih dana i opstati kao jedan plodan izvor talenata?

Vjerovatno zato što sve ovo radimo prvenstveno iz ljubavi. Pokušavamo da radimo kvalitetnu muziku, i ne razmišljamo da li će se to nekom svidjeti ili ne. Koncept emisije i samog FMJam-a kao organizatora i nekog izdavača jeste prepoznavanje talenta i davanje šanse istom. Nama je u počecima bilo jako teško jer nam niko nije htio izaći u susret i pomoći oko izdavanja. Danas će novim mladim hiphoperima biti sigurno malo lakše jer smo tu mi. Ako ništa, barem možemo dati neke savjete da ne čine iste greške. Danas kad kažeš 'hiphop' prvo na šta pomisliš su FMJam, Edo Maajka i Frenkie.To nam je drago i trudićemo se da u budućnosti pružamo publici dobru ziku, i da ostanemo isti.

Ti si tek 2005. godine izdao svoj prvi album, i za ove dvije i po godine napravio dosta toga, ponajprije postao prepoznatljivo ime domaće i regionalne scene. Čini mi se da je tvoj album 'Povratak cigana' donio pravi probitak. Slažeš li se s ovim?

Može se reći, pogotovo u BiH. Sa prvim albumom sam postavio neki temelj. Na Edinim koncertima me raja vidjela uživo, a sa „ciganom“ je već započeto novo poglavlje.

Jako mi je drago što je taj album jako dobro prošao u BiH, što sa prvim albumom „Odličan CD“ nije bio slučaj. Mogu isto tako reći da od 2005. pa do danas prolazim kroz jedan jako produktivno-kreativan period. Jako puno pišem i sad imam tekstova za još jedan novi album.

Frenkie, dosta muzičara poput tebe bavi se socijalnom tematikom koja je ljudima vrlo bliska, a sama muzika je uvijek neka vrsta poziva na bunt. Šta je tebe lično motiviralo da obrađuješ upravo ove teme?

Šta natjera nekog da pobjegne od kuće i živi na ulici? Društvo, sistem, roditelji. Nešto se desi u našim glavama gdje shvatimo da ne možemo ovako više. Ja ovo radim prvenstveno radi mene. Kad pišem o tim stvarima izbacujem ih iz sebe. Muzika mi dođe kao box trening gdje udaram sat ili dva u onu vreću.

Tvoje pjesme znaju dirnuti ljude, posebno sistem. Pjesma 'Mr.Policeman' podigla je pravu buru, pa je bilo kažnjavanja nekih radio stanica što su je emitirale, pa na kraju i policiji se nije svidjela. Kako se boriš sa pokušajima zabrane?

Ja lično nemam problema sa zabranama. Meni niko ne može zabraniti da tu pjesmu izvodim na koncertima.Tako nešto mi može samo dati još veću reklamu. Mi usred Tuzle izvodimo tu pjesmu dok policija stoji u publici. Ovo je slobodna država. Oni mogu samo da mi mašu iz mase. No, te kazne su još jedan paradoks u našoj državi. Dok mi koji govorimo o istini dobijamo kazne, oni pravi trovači se emituju u prime time-u na svim televizijama. Tvrdim da klinci iz Edinih i mojih pjesama mogu više naučiti nego od nekih Seka, Enesa, Mileta i sličnih.

Šta ti je najveća inspiracija u BiH, iz čega crpiš najviše svojih ideja za novu muziku?

Kratko i jasno- svakodnevnica.

Bilo bi premalo reći da su tvoji albumi direktna kritika vlasti u našoj zemlji, ali i mimo toga, reci nam kako ti shvataš situaciju i sve što se dešava kod nas, kako to objašnjavaš?

Studenti su najveće p...e. I, ne samo studenti - svi građani. Svi ovi protesti su meni lično mlaki. Kako ljudi nisu shvatili da dok ne potegnu za nekim radikalnijim mjerama neće biti nikakvog efekta. BHF demonstrira ispred saveza i prijeti svim i svačim a Ušanović svaku drugu noć pjan po Sarajevu šeta. Prvo što bih ja uradio je prebio Muniba. Kamenovanje zgrade kantona nije ništa, i o tome političari ne treba da brinu. Kad im budu kamenovali auto, njihovu privatnu kuću i kad po hljeb budu morali sa tjelohraniteljima, onda će se morati brinuti. No, da bi se to desilo mora nam izgleda biti još gore.

Zašto je Tuzla drugačija od svih ostalih gradova u BiH u pozitivnom smislu? Zbog čega je Tuzla postala mjesto iz kojeg dolazi dosta dobrih ideja?

Možda zato što imamo dva Panonska jezera. Hahaha. Nacionalizam je u Tuzli sveden na minimum. A, imamo i cool gradonačelnika koji fakat sluša omladinu i daje sve od sebe da im pruži sve što može. Daje punu podršku razvoju mladeži i novim idejama.

Misliš li da tvoja muzika postiže efekat, može promijeniti i mijenja razmišljanja ljudi?

Muzika, knjiga, film ili pozorište mogu utjecati onoliko koliko mu slušatelj, čitatelj dozvoli. Ja sam doživio nekih pozitivnih iskustava a isto tako sam čuo komentare da je sve to sranje. Ja lično mislim da može, ja sam najbolji primjer. Mene je hiphop mnogo toga naučio.

Tvoj posljednji uradak je album sa, čini mi se, šest pjesama pod nazivom 'Pokreni se'. Opet neki poziv na bunt?

Može se reći. U biti repam o istim stvarima samo na jedan drugi, novi način. Preporučio bih svakom da posluša. Besplatan je download. Koga god zanima nek ode na www.fmjam.com.

Kako će izgledati vrijeme, stiuacija, okolnosti kada Frenkie više neće pjevati o i psovati vlast i iskvareni sistem nego ljubavne pjesme? I je li moguće da ti pjevaš ljubavne pjesme?

Moguće je. Imam ja i ljubavnih, no, o tome možda na sljedećem albumu.