Muzika
0

Francuska podstiče legalnu kupovinu muzike

SRNA
Francuska Vlada pokušaće da ohrabri mlade ljude starosti od 12 do 25 godina da legalno kupuju muziku na internetu kroz subvencionisani program zasnovan na prepaid karticama.

Cilj ove inicijative je da se kod mladih razvije navika da kupuju muziku, umjesto da je besplatno razmjenjuju putem sjvetske informacione mreže, prenosi BBC.

    Francuske vlasti štampaće kartice za kupovinu muzike u vrijednosti od 50 eura, koje će u prodaji koštati samo 25 eura. Drugu polovinu cijene pokriće Vlada.

  Vlada procjenjuje da će dvogodišnji program koštati oko 25 miliona eura ukoliko se realizuje plan o prodaji milion kartica. Potrošači će moći da kupe jednu karticu godišnje.

    U programu će moći da učestvuju samo internet sajtovi koji potpisom budu potvrdili da prihvataju kartice. Od njih će biti zatraženo da snize cijenu muzike koju prodaju, produže periode pretplate i daju doprinos popularizaciji ove Vladine kampanje.

    Svaki sajt moći će da zaradi najviše pet miliona eura kroz ovaj program. Evropska komisija odobrila je francuski plan uz zaključak da on nije protivan pravilima o konkurentnosti.

   Francuska je jedna od zemalja koje su preduzele najekstremnije korake protiv osoba koje ilegalno dijele muziku putem interneta. Među usvojenim mjerama je mogućnost isključenja sa interneta onih korisnika koji ignorišu tri upozorenja zbog dijeljenja materijala zaštićenih autorskim pravima.