Muzika
3

Finalistica takmičenja Arabs Got Talent Amerikanka koja ne govori arapski

Klix.ba
Kada je pred četveročlani žiri takmičenja muzičkih talenata Arabs Got Talent izašla Amerikanka Jennifer Grout iz Bostona mnogi su očekivali da neće imati nikakve šanse. A onda je ova 23-godišnjakinja zapjevala na arapskom, jeziku koji uopšte ne govori, i šokirala sve.

Jennifer je izvela pjesmu "Baeed Annak" Egipćanke Umm Kulthum, svirajući na arapskom žičanom instrumentu udu, i prošla u finale, a pritom i privukla pažnju publike i medija, s obzirom na to da nije čest slučaj da se muzičari sa zapada okreću istoku i tamošnjoj muzici.

U intervjuu za Guardian Grout je kazala da je na koledžu saznala za libansku pjevačicu Fairouz, a da se, nakon što je diplomirala, odlučila preseliti u Maroko i otkriti muzičku scenu u toj zemlji.

"Imam uho za akcente, ali ne i za jezike", kazala je, priznajući da ne govori arapski.

Na njenom prvom nastupu u takmičenju Arabs Got Talent publika se nasmijala kad je član žirija na engleskom pitao za ime, a nisu ostali ozbiljni ni na prve otpjevane riječi koje su imale američki prizvuk. Međutim, ova djevojka ih je do kraja nastupa potpuno osvojila.

Iz žirija su joj poručili da Amerika nije mogla poželjeti boljeg ambasadora u arapskom svijetu od nje. U finale je prošla pjevajući "Ya Toyoor" sirijske pjevačice Asmahan.