Zabava do jutra
430

Festival 84 na Jahorini već prvog dana okupio 9.000 posjetilaca

Klix.ba
Više od 9.000 posjetilaca provodilo se tokom jučerašnjeg dana i noći na nekoliko lokacija širom prebukirane Jahorine, gdje se ovog vikenda održava premijerni Festival 84, novi zimski član Exitove regionalne porodice.

Nakon što je u četvrtak Bojan Križaj originalnom olimpijskom bakljom upalio festivalski plamen na Jahorini, pozitivna energija koju je ovaj simbolički čin pokrenuo prenijela se na jučerašnji, zvanično i prvi dan u kojem je počela sa radom spektakularna glavna bina Festivala 84. Publika iz svih krajeva regiona, te ukupno iz oko 20 zemalja, jučer se provodila uz brojne svjetske i regionalne muzičke zvijezde na maratonskim partijima koji su trajali gotovo 24 sata bez prestanka, od 11 prije podne u petak, sve do 10 ujutro u subotu. Status vodećih zvijezda festivala sa lakoćom su potvrdili holandske DJ zvijezda Joris Voorn i Patrice Baumel, te slovenački techno otac Umek, koji su uzavrelu atmosferu unutar velike montažne hale, specijalno sagrađene za potrebe festivala, doveli do vrhunca. Prije njih, publika je oduševljeno dočekala vodeće regionalne hip-hopere Bad Copy, Frenkie, Kontra & Indigo i Helem Nejse, dok su tokom dana Marko Nastić i Dejan Milićević napravili najbolju dnevnu žurku, kojoj i slaba kiša nije mogla ništa. Program se nastavlja u još snažnijem tempu i danas jer se i na dnevnim žurkama širom planine, kao i večeras na glavnoj bini, očekuje najveći broj posjetilaca.

Dan je počeo sa sitnom kišom koja je testirala volju festivalske publike i brzo odustala nakon što su fanovi, gotovo u inati, zauzeli svoje mjesto na platou ispred hotela "Vučko" i krenuli u sedmosatnu popodnevnu ludnicu uz doajene beogradske tehno scene Marka Nastića i Dejana Milićevića, kojima je domaćin bio Alexander de Funk.

Na glavnoj bini festivala, smještenoj u velikoj montažnoj hali sagrađenoj ispred hotela "Bistrica", pjevalo se i repovalo, a zatim i partijalo do zore. Nakon što je neformalna ikona EXIT tima, DJ Lute imao čast da otvori najveću pozornicu Festivala 84, na scenu su izašli sarajevski miljenici iz grupe Helem Nejse, i kroz pjesmu nas podsjetili da je ljubav iznad svega. Tu poruku koju EXIT pronosi nepune dvije decenije, pojačali su stihovima pjesme "Kabadahija", koju u duetu izvode sa beogradskim pjevačem Markom Louisom, a koji voljenoj osobi poručuju: "ti si moj narod, religija, nacija, moja politika i reprezentacija". Nakon ovakve uvertire, na scenu su izašla tri superheroja balkanskog repa - Frenkie, Kontra & Indigo!

Nazdravljanju nije bilo kraja kad je na red došla pjesma "Jaranstva", a da se nešto zaista posebno kreiralo na Jahorini, moglo se vidjeti prilikom njihovog susreta sa superherojima balkanskog repa - grupom Bad Copy. Publika, koja je u srce regiona došla sa svih strana, znala je stihove svih balkanskih majstora hip-hopa, bilo da rimuju na ekavici ili ijekavici.

Nakon ovakve razmjene energije na relaciji publika-bina-publika, nije bilo potrebno puno da najveći ex-YU techno olimpijac, slovenački muzički kolos Umek, već sa prvim taktovima zada tempo koji se uz maratonske partije na Jahorini, neće zaustaviti ni do nedjelje uvečer. Ovakvu situaciju u svoje iskusne ruke preuzeo je holandski šampion Joris Voorn i priredio spektakularan nastup dostojan udarnog termina na Exitovoj Dance Areni! Varijacije house i techno stilova u setu mahom stvorenom u njegovom amsterdamskom studiju, publiku na 1595 metara nadmorske visine premjestili su u ugođaj najboljih "warehouse" žurki u europskim metropolama ili na čuvenu Ibizu, gdje je Voorn godinama unazad jedan od glavnih aktera! Nakon ovakvih nastupa, završni set na glavnoj bini izveo je Patrice Baumel, čija je intenzivna muzička selekcija, na kraju prve, a odmah uspješne noći Festivala 84, bila prava katarza.

Rejveri su tokom noći zaposjeli i obližnji Super G Afterparty u velikom klubu hotela Bistrica, gdje se tokom noći zakuhao ozbiljan party uz domaće majstore kao što su Billain, Forest People i Worda, a koja je potrajala sve do 10 ujutro.

Večeras na Olympic glavnoj bini odjekivat će rok rifovi kultnog Van Gogha, da bi nakon njih nastupili Asian Dub Foundation koji ne kriju oduševljenje što ponovo nastupaju pod okriljem Exita! Odmah zatim, britanski hitmejkeri Sigma raspametiće publiku, a slijede i nastupi ruskih zvijezda Filatova & Karasa, kao i Mahmut Orhana i Burak Yetera. Žurka će čitavog dana biti u punom zamahu, te će tako na Addiko Jump bini nastupati Mahir Beathouse, ali i Filatov & Karas u specijalnom setu, dok će na Vučko bini glavna zvijezda biti njemački DJ Sandrino, kao i Kristijan Molnar. Žestoko će biti i na Switch bini, zahvaljujući Helem Nejse i ekipi iz sastava Frenkie, Kontra & Indigo. Više informacija o Festivalu 84 i ulaznicama koje se kupuju na ulazu na festival, dostupno je na zvaničnom sajtu na ovom linku.