Nisu zadovoljni
148

Fanovi Eurosonga pokrenuli peticiju za ukidanje žirija nakon što je Loreen pobijedila

I. S.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Fanovi Eurosonga, koji su razočarani time što je Šveđanka Loreen osvojiviši 583 boda odnijela pobjedu, pokrenuli su peticiju za ukidanje žirija na spomenutom muzičkom takmičenju.

Ona je od žirija dobila 340 bodova, a od publike 243. Finac Kaarija, koji je završio na drugom mjestu, imao je 150 bodova od žirija i 376 bodova od publike. Mnogi fanovi smatraju da naklonost žirija prema Loreen nije korektna. Kao razlog za pokretanje peticije naveli su da broj bodova dodijeljenih Švedskoj nije u skladu s mišljenjem većeg dijela javnosti.

"Ovaj događaj je izgrađen na pretpostavci fer i nepristrasne konkurencije. Međutim, dugi niz godina postoji zabrinutost vezana za ulogu glasova žirija, koji su se ponekad značajno razlikovali od glasova građana. Pored toga, uočeno pristrasno glasanje u korist određenih zemalja također je predmet zabrinutosti", između ostalog su naveli.

Misle da je u najboljem interesu Eurosonga i njegovih učesnika da se svi žiriji uklone iz procesa glasanja. Vjeruju da kolektivni glas javnosti treba biti jedina determinanta ishoda takmičenja.

"Pozivamo vas potpišete našu peticiju za reformu procesa glasanja za Eurosongu. Vaša podrška će doprinijeti podsticanju ravnopravnijeg takmičenja, koje zaista odražava različite preferencije javnosti", napisali su.