Muzika
7

Eurosong: Španci prvi put u historiji pjevaju na engleskom

Klix.ba
Španska predstavnica na ovogodišnjem Eurosongu pjevat će na engleskom jeziku. Prvi je to slučaj odabira stranog jezika u 55 godina dugoj historiji španskog učešća na izboru najbolje pjesme Evrope.

Tradicionalistima u toj zemlji nije nimalo drago što će 33-godišnja predstavnica Bárbara Reyzábal González-Aller, koja nosi umjetničko ime Barei, pjevati "Say Yay!".

"Ako se uzme u obzir da da španskim jezikom govori 500 miliona ljudi, predstavljanje pjesmom na engleskom je iznenađujuće glupo", smatra pisac Jose Maria Merino. On dodaje da je RTVE, državni servis, imao "moralnu i kulturnu obavezu" da štiti špansko kulturno naslijeđe.

Na drugoj strani, oni koji odobravaju izbor drugog jezika potkrepljuju to činjenicom da do sada takmičarima iz ove zemlje nije puno pomoglo pjevanje na španskom na Eurosongu. Zapravo, Španija je samo jednom u historiji bila blizu pobjede na ovom takmičenju. Bilo je to 1969. godine kada je Salome pjevala "Vivo Cantando".

Barei je za Independent izjavila da nije važno da li će pjevati na španskom ili na engleskom.

"Jezik ne bi trebao biti prednost ili mana. Jedino je važno da ima kredibilitet", istakla je. "Na moju muziku utjecaja imaju američki pop, soul i funk, a to u svakom jeziku zvuči drugačije. Da flamenko pjevate na japanskom, sigurno je da bi to zvučalo veoma čudno".

Španija kao jedna od evrovizijskih nacija osnivačica automatski se svake godine plasira u finale. U Štokholmu ćemo ih gledati 14. maja.