Razgovor za Klix.ba
54

Emina Jahović o razvodu od Mustafe Sandala, koncertu u Sarajevu, novim planovima

Piše: S.H.P.
Foto: Instagram
Foto: Instagram
Emina Jahović, koja je karijeru započela davne 2002. godine, nakon 16 godina uspješne karijere održat će svoj prvi solistički koncert u našem gradu 19. aprila u Coloseum clubu. Samo za Klix.ba Emina je potpuno iskreno govorila o svojoj karijeri, razvodu i privatnom životu.

Sarajevskoj publici Emina Jahović obećala je dobru višesatnu zabavu na koncertu.

"Da, čekala sam toliko dugo jer smo mi tek sada počeli koncertnu turneju po regionu. Ja sam inače mnogo vezana za Sarajevo, baš kao što sam vezana za Novi Pazar i Beograd. Mnogo volim i vaše ljude i vaš grad. Za sarajevsku publiku smo napravili dobar repertoar, ali želim da on ostane jedno malo iznenađenje. Jedno je sigurno, svi oni koji tu večer budu u Coloseumu, imat će dva-tri sata dobre zabave", rekla je na početku našeg razgovora Emina Jahović.

Emina je nedavno objavila predivnu emotivnu baladu "Vukovi", a prije toga i pjesmu "Prsten" koja predstavlja svojevrstan zaokret u njenom muzičkom izražaju. Emina je inače sklona mijenjanju stilova i to joj nekako ide od ruke. Kaže kako je tajna njenog uspjeha to što sama piše pjesme.

"Budući da sam i autor svojih pjesama mogu sebi priuštiti da budem kreativna i da se s tom kreativnošću igram. Osim toga, sve emocije koje doživljavam kao osoba ja pretočim u svoje pjesme. U muziku i tekst. Baš kao što sam to učinila i u pjesmi "Vukovi", kazala je Emina Jahović i dodala da je ključ njenog uspjeha zapravo ljubav i istrajnost u onome što radi.

Osim što piše za sebe, Emina piše pjesme i svojim kolegama. Tako je napisala pjesme za Jelenu Tomašević ("Vertigo"), Sergeja Ćetkovića ("Moj svijet"), Željka Joksimovića ("Znam"), a nedavno je napisala i prelijepu emotivnu baladu za svoju kolegicu iz Hrvatske Jelenu Rozgu.

"Nikada mi nije žao kada nekom svom kolegi dajem pjesmu. Mislim da je sve to nekako sudbinski određeno. Recimo posljednja pjesma koja je postala veliki hit je pjesma koju sam dala Jeleni Rozgi 'Moje proljeće', ta pjesma je u ladici stajala dugih 14 godina sve dok nije došla u njene ruke i dok je nije otpjevala. Ja uglavnom pišem za sebe, ali sudbina je htjela da je baš nakon toliko godina otpjeva Jelena. Nas dvije smo se super uklopile i nadam se da ćemo i dalje sarađivati", kazala je Emina.

Foto: Instagram
Foto: Instagram

Majka dva dječaka

Prošle godine Emina je stavila tačku na svoj desetogodišnji brak s popularnim turskim pjevačem Mustafom Sandalom. Emini koja je majka dva prekrasna dječaka dugo je bilo teško priznati da neke stvari ne funkcioniraju. Kaže i kako joj je bilo teško kada se ipak odlučila za razvod.

"Meni je trebalo tri godine da shvatim da s našim brakom nešto nije uredu. Moram priznati da sam dugo morala lagati kako je sve uredu i da je u našem odnosu sve savršeno kako moja porodica i ja ne bismo morali biti meta ružnih napisa u novinama. Kada je došlo do razvoda, podijelila sam to sa svojom publikom pa, iako im se to učinilo naprasno, zapravo nije bilo tako, to je proces koji je trajao", rekla je Emina Jahović.

Budući da su roditelji, Emina je s bivšim suprugom i velikom muzičkom zvijezdom u Turskoj Mustafom Sandalom ostala u veoma dobrim odnosima.

"Najbitnije od svega jeste da smo Mustafa i ja nakon našeg razvoda ostali dobri prijatelji koji zajedno na najbolji način pokušavaju odgojiti svoje dječake. Meni kao i svakoj drugoj normalnoj ženi nije bilo lako poslije razvoda upravo zbog njih, no mi smo im to i prije nego je došlo do razvoda nagovještavali. Ne kažem da je dječacima bilo lako, ali je bilo najblaže moguće", rekla je Emina Jahović.

Dodala je i kako se poslije razvoda koji je bio bolan uspjela izdići iznad svog problema i izliječiti svoje srce.

"Poslije razvoda osjetila sam snagu koju čovjek ima kada se nađe u kriznim periodima. Čini mi se da nam Bog tada više nego ikada daje snagu da preživimo sve one teške dane koji nam dolaze. U meni je proradio adrenalin i taj instinkt za preživljavanjem, a vremenom sam shvatila da je krilatica: 'Bolje dobar razvod, nego loš brak' zaista tačna", kazala je Emina Jahović.

Foto: Instagram (Emina sa Yamanom)
Foto: Instagram (Emina sa Yamanom)

Eminini sinovi jedanaestogodišnji Yaman i sedmogodišnji Yavuz su na najbolji način prihvatili razvod roditelja, a ponosna mama ova sada već dva poprilično velika dječaka kaže kako su njih dvojica potpuno različiti i po interesovanjima i po ponašanju.

"Yaman je posvećen sportu, sljedeće godine trebao bi se pridružiti turskoj skijaškoj reprezentaciji, osim toga obožava fudbal i zaista je izuzetan u ovom sportu, dok je Yavuz skroz drugačiji tip od Yamana. On je više akademski tip koji voli čitati i učiti i po tom pitanju je na mog oca koji je bio izuzetan student, a kasnije i doktor, specijalista kardiologije. Oni su dva različita svijeta i zbog toga je prema njima potreban potpuno različit pristup odgoja", govori Emina s osmijehom o svoja dva dječaka.

Ova lijepa Novopazarka svoje sinove često vodi u svoj rodni grad te kaže da je, iako već dugi niz godina ne živi u njemu, puno stvari veže za Novi Pazar.

"Najviše me vežu rodbina i prijatelji. Osoba sam koja puno putuje i vidjela sam puno mjesta. Za neka sam se vezala, za druga pak nisam i tada sam shvatila da nisam osoba koja se veže za mjesta, već za ljude i zbog toga sam toliko vezana i za Novi Pazar, Beograd i Sarajevo, jer tamo sam okružena ljudima koje volim", kaže Emina.

U zdravom tijelu zdrav duh

Budući da slovi za jednu od najljepših žena na našim prostorima, Eminu smo pitali koliko zapravo vodi računa o svom izgledu i šta joj je najbitnije kada je riječ o beauty ritualima.

"Upravo sam došla s treninga iako mi se danas uopće nije treniralo. Međutim, puno se bavim fizičkim zdravljem, jer ne kažu bezveze u zdravom tijelu zdrav duh. Zaista bih svim ženama preporučila, ako i ne vole trenirati, da bar pola sata dnevno džogiraju. Dakle, moje beauty rutine su: treniram svaki drugi dan sa svojim personalnim trenerom, obavezno nanosim hidratantnu kremu na lice i sedmično idem dva-tri puta u saunu ili turski hamam", kazala je Emina i dodala kako je vrlo rigorozna kada je riječ o održavanju kondicije.

Kaže da je na trening najviše motivira osjećaj da je uradila nešto dobro za svoje tijelo.

"Zaista se pokušavam hraniti zdravo iako mi to nekad ne ide od ruke. Ja sam neko ko uživa u dobroj hrani i znam pretjerati, posebno s Nutellom i zbog toga moram trenirati, jer da ne treniram sigurno me ne biste znali u izdanju u kakvom me sada znate", kaže Emina kroz smijeh.

Zbog brze svakodnevnice i stalnih sastanaka ima malo slobodnog vremena za sebe. U tim rijetkim trenucima voli se opustiti uz house, rap i hip hop muziku pa će baš u tom stilu i stvarati svoje nove pjesme. Kaže kako se vremenom udaljila od balada koje često znaju izazvati melanholično raspoloženje.

"Kada je riječ o muzici, trenutno radim pjesmu s Gazdom Pajom. Pjesma će izaći u junu, a u maju snimamo spot koji će biti fantastičan. To je potpuno jedan drugi stil i zaokret u mojoj karijeri, koji sam počela objavom pjesme 'Prsten'. Gazda Paja je odličan mladi muzičar koji je interesantan i veoma taletovan i vjerujem da će se i ova pjesma dopasti mojoj publici", rekla je Emina na kraju našeg razgovora i dodala kako trenutno radi na kozmetičkoj kolekciji YaEmina.

Nada se da će krajem oktobra prezentirati novu kolekciju make upa i nove parfeme koji će ovoga puta biti dostupni i u našoj zemlji.