Muzika
0

Eldin Huseinbegović "Kaldrmom" krči put prema srcima publike

Sarajevo-x.com
Eldin Huseinbegović danas je u prostorijama RSG radija predstavio svoj prvi album pod nazivom "Kaldrma", na kojem je sve pjesme posvetio svojoj supruzi Emki, a njene oči - Eldinova inspiracija - nalaze se na omotu CD-a.

"Zahvaljujem prijateljima, porodici i posebno medijima koji su zajedno sa mnom gradili ovu 'Kaldrmu'. Nadam se da će album dobiti pozitivne kritike javnosti”, rekao je Eldin koji je na albumu ispjevao 12 numera.

Eldin Huseinbegović je rođen 1978. godine u Sarajevu. Svoj prvi javni nastup imao na festivalu "Mali šlager" 1987. godine u Sarajevu. 1992. godine je završio Nižu muzičku školu u Sarajevu, a u periodu od 1992. do 1996. godine bavio se izvođenjem duhovne muzike.

Učestvovao je na brojnim festivalima i osvajao značajna priznanja. Od 2002. godine radi kao tenor u operi Narodnog pozorišta u Sarajevu i učestvuje u izvođenju velikog broja opernih predstava i koncerata.

Od 2007. intenzivno autorski sarađuje sa najvećim muzičkim imenima u regionu kao što su Dino Merlin, Hari Mata Hari, Marija Šerifović, Elvira Rahić, Enes Begović, Osman Hadžić, Dženan Lončarević i Jelena Tomašević.

Album "Kaldrma" sadrži 12 pjesama od kojih su već urađena dva spota i to za pjesme "Strijela sudbine" i "Tako bih rado". CD predstavlja autorsko djelo Eldina Huseinbegovića i sniman je u njegovom studiju "Džan". Izdavač CD-a je Hayat produkcija.

Izdavanjem ovog CD-a se nastojala ukazati podrška radu Udruženja oboljelih od multiple skleroze na način da 1 KM od cijene originalnog CD-a ide na račun Udruženja kako bi se podržao njihov rad i povećala svijest javnosti o ovoj bolesti.

Posebna pažnja je usmjerena i na problem zaštite autorskih prava kao i sprečavanja piraterije koja je postala pošast muzičke industrije, te je tako planirano održavanje ulične prodaje CD-a koja će se održati 23.07.2010. godine od 11 do 18 sati na platou ispred Katedrale u Sarajevu.

Ovom prilikom će se Eldin družiti sa svojim fanovima i dijeliti autograme za svaki kupljeni CD. Istovremeno će i Udruženje oboljelih od multiple skleroze imati priliku upoznati građane sa svojim ciljevima i aktivnostima.