Dvadeset najboljih pjesama iz zlatnog doba hip-hopa

Dvadeset najboljih pjesama iz zlatnog doba hip-hopa
208
Klix.ba
1.1.2018. u 22:33
66
komentara
208

dijeljenja
Dvadeset najboljih pjesama iz zlatnog doba hip-hopa
Devedesete godine bile su, nesumnjivo, zlatno doba repa, a u nastavku donosimo listu 20 najboljih hip-hop pjesama iz tog perioda.
Pjesma "The World is Yours", iz albuma "Illmatic" objavljenog 1994. godine, svojevrstan je miks mitologije Scarfacea i njujorške ulične kulture iz devedesetih. Pjesma je, opravdano, doprinijela da Nas bude jedan od najcjenjenijih repera u svijetu.


Pjesma "Regulate", koju je snimio Warren G u saradnji sa Nate Doggom, opjevana je priča o dugoj noći koja se u periodu devedesetih odvijala u Kaliforniji, a ostala zapamćena za sva vremena.


Wu-Tang Clan je najinovativnija filmska i hip-hop ekipa svih vremena, a njihov album iz 1993. godine "Enter The Wu-Tang (36 Chambers)" jedan je od najboljih albuma ikad objavljenih u ovom žanru. Pjesma sa tog albuma, nazvana "C.R.E.A.M", skraćenica je od "Cash rules everything around me".


"Shimmy Shimmy Ya" jedna je od onih bržih pjesama, vrlo popularna na zabavnim skupovima održavanim devedesetih godina u SAD-u.


Salt-N-Pepa su prve dame hip-hopa devedesetih godina. Grupu je sačinjavao trio Salt, Pepa i DJ Spinderella. Dame su srušile predrasude koje su se javljale tih godina, a pjesma "Let’s Talk About Sex" nije samo plesni hit, već dječije obrazovanje o bezbjednom seksu i blagovremenom razbijanju štetne medijske cenzure.


Dr. Dre bio je član grupe NWA, ali je u centar pažnje ušao tek nakon što je objavio svoj debitantski solo albumom "The Chronic", koji je postao jedan od najboljih rep zapisa svih vremena. Pjesmu "Nuthin’ But A ‘G’ Thang" snimio je zajedno sa Snoop Doggom i obilježio rep za narednih dvadeset godina.


Pjesma "Hard Knock Life", koju je 1998. godine objavio Jay Z, dvije decenije poslije ostala je neprevaziđena. Eksperiment sa dječijim zvukovima, i s djecom u spotu, kasnije je postao jako popularan u ovom muzičkom žanru.


Beastie Boys su 1994. godine, kada je objavljena pjesma "Sabotage", već bila jako popularna na svjetskoj hip-hop sceni, iako su osnovani kao hardcore punk bend.


Pjesma "Concrete Schoolyard" objavljena je 1998. godine, a smatra se vrhunskim hip-hopom grupe "Jurassic 5".


"Gin & Juice" je drugi singl sa albuma "Doggystyle" legendardnog repera Snoop Dogga. Pjesma osim što je nominovana za nagradu Grammy, mlađanom reperu je napravila put da postane jedan od najvećih likova u hip-hop igri.


Public Enemy je jedna od najboljih grupa osamdesetih godina, a svoj značaj je zadržala i tokom devedesetih. "911 Is A Joke" je jedna u nizu pjesama kojom se nastojalo ukazati na podređenost crnaca u SAD-u.


"Naughty By Nature" je legendarna hip-hop grupa iz New Jerseyja, a njihova pjesma "Hip Hop Hooray" objavljena 1990. godine definitivno je obilježila hip-hop eru za sva vremena.


"Digable Planets" je američki hip-hop trio formiran 1987. godine u New Yorku, a sa svojim singlom "Rebirth of Slick" iz 1992. godine dokazali su da hip-hop može biti muzika za dušu.


"Jump Around", objavljen 1992. godine, neobuzdani je klasik hip-hop muzike, kojeg je ljubiteljima rep muzike upriličila grupa "House of Pain".


Ice Cube se među prvima odvojio od grupe "NWA", a nakon toga je snimao izvrsne solo albume, među kojima je i "The Predator" 1992. godine. "It Was A Good Day" je jedna od Cubeovih priča iz South Centrala, sa navedenog albuma.


"California Love" je jedan od onih hitova koje ne treba puno predstavljati. Dovoljno je reći da su ga zajedno snimili Dr. Dre i Tupac. Pjesma je objavljena 1995. godine.


"The Low End Theory" je drugi album grupe "A Tribe Called Quest", a najzapaženija pjesma definitivno je "Scenario".


Reperica Missy Elliott objavila je svoj hit "The Rain" 1997. godine, koju ljubitelji ovog muzičkog žanra i danas rado poslušaju.


Jedna od najzastupljenijih pjesama u historiji hip-hopa definitivno je pjesma "The Humpty Dance" grupe "Digital Underground".


Pjesma "Hypnotize", objavljena 1997. godine nakon smrti Biggie Smallsa, odmah je otišla na vrh svih muzičkih lista.

Prijavi grešku


Komentari (66)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...