Muzika
26

Dubioza napravila spektakl na početku Demofesta

Klix.ba
Banjalučka tvrđava Kastel je preživjela mnogo toga tokom svoje historije, ali stare zidine će sigurno upamtiti kao jedan od "težih" dana četvrtak veče, kada su bile isuviše tijesne da prime sve koji su željeli da prisustvuju velikom otvaranju šestog Jelen Demofesta.

Zvanično otvaranje festivala je pripalo takmičarskim demo sastavima, pa se tako sedmočlanom žiriju predstavilo 15 bendova iz cijele regije, uz podršku nekoliko stotina okupljenih Banjalučana, ali i mnogobrojne publike pristigle iz drugih gradova i država.

Da će revijalni program večeri biti zaista jedinstven, te obilježen fuzijama žanrova i sjajnim scenskim nastupima, najavio je bihaćki sastav Dede Putra. Nakon osvajanja trećeg mjesta prethodnog ljeta i snimljenog albuma uz pomoć Jelen Demofesta, vratili su se na Kastel da predstave svoj rad, nabijen satirom i bogatstvom zvukova, a okupljena masa ih je ponovo dočekala raširenih ruku.

Nakon njihovog nastupa, došao je i najneizvjesniji trenutak, koji je usrećio četiri benda. Beogradske grupe Šine i Bas i Stega su svojom originalnošću i virtuoznošću pokupile simpatije žirija, kao i dvije postave predvođene damama, Noisethrill iz Tuzle i miljenici domaće publike, banjalučki Akoben Electric.

Tačka usijanja definitivno je bio izlazak na scenu Dubioze kolektiv, koja je uz fantastičnu scensku pojavu nizala hitove sa novog, ali i prethodnih albuma, dovodeći publiku, okupljenu u rekordnom broju, u stanje čiste euforije. Bilo da se radi o Valteru, Blamu ili Kažu, prisutni su sa njima otpjevali svaki stih, skačući u ritmu dovoljnom da se proizvede jedan omanji zemljotres. Vrhunac nastupa je bio kada su se žuto-crnoj ekipi na bini pridružili najmlađi posjetioci.

U nešto mirnijem ritmu nastavilo se nastupom beogradskog benda S.A.R.S. ali su i oni bez problema održali posjetioce rasplesanima. Od numera "Mir i ljubav“, pa do "To rade“, S.A.R.S-ovci su tek ponekad pružali priliku za manji predah uz pokoju baladu, poput “Lutke“, ali ih je i tada pratio hor promuklih glasova. Dok su oni pjevali “Može i drugačije“, ličnim primjerom je to na after party bini djelom pokazivao DJ Xonok, koji je ponudio kvalitetnu elektronsku alternativu u vidu drum’n’bass seta.

Prema nezvaničnim informacijama organizatora, prostor tvrđave je tokom cijele večeri posjetilo više od 10.000 poklonika dobre muzike.

Prateći program Jelen Demofesta započeo je istog dana u popodnevnim satima kada je u Domu omladine otvoren deveti buvljak dizajna PopArt Market, te druga izložba stripa Republike Srpske. Likovna izložba čiji je autor Davor Gobac, frontmen poznatog Psihomodo Popa i član ovogodišnjeg žirija festivala, otvorena je takođe u četvrtak u DFK pabu. Svi navedeni sadržaji su dostupni posjetiocima do posljednjeg dana festivala.

Današnjim programom predviđene su radionice za bubnjeve i udaraljke slovenačkih Manic Drum, promocija četvrtog broja strip časopisa Parabellum i predavanja o temi devete umjetnosti, te Pecha Kucha Night, svi u Domu omladine.

Na Kastelu će biti održano drugo takmičarsko veče sa još 15 demo bendova i revijalnim nastupima makedonskog benda Superhiks i legendarnih Partibrejkersa iz Beograda.