Muzika
4

Dubioza kolektiv najavljuje spektakl 13. decembra u Skenderiji

Piše: J. H.
Foto: D. S./Klix.ba
Armin Bušatlić, Ognjen Džinić i Vedran Mujagić (Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Bh. bend Dubioza kolektiv svoju najuspješniju godinu završit će velikim solističkim koncertom u Skenderiji 13. decembra. Članovi benda i organizatori najavljuju prepunu dvoranu i pravi muzički spektakl.

U ovoj godini bend Dubioza kolektiv održao je više od 70 koncerata u 23 evropske zemlje, promovirajući, između ostalog, svoj šesti studijski album "Apsurdistan". Cijela priča o albumu i promociji počela je početkom godine, a završit će u Sarajevu.

O reakcijama na ovogodišnji Dubiozin album najviše govori podatak da je downloadovan više od 200.000 puta sa zvanične stranice benda, a spot za pjesmu "Kažu" pregledan je više od tri miliona puta.

"Na početku nismo mogli ni pretpostaviti da će se stvari odvijati ovako kad smo planirali cijelu priču. Koncert u Sarajevu će biti logičan kraj i nadamo se da će sve uspješno završiti", kaže član benda Vedran Mujagić.

Armin Bušatlić, još jedan član Dubioze, kaže kako svi nestrpljivo čekaju da izađu pred, nadaju se, prepunu Skenderiju. Tog petka 13. će, kaže, svirati pjesme sa svih albuma.

"Radujemo se koncertu i datum nam se izrazito sviđa, jer je Sarajevo u decembru uvijek super, pogotovo kad se potrefi petak 13. Koncert će trajati minimalno dva sata. Namjeravamo dovesti što više gostiju koji su sa nama sarađivali na pjesmama. Produkcija će biti vrhunska i nadamo se da će doći dovoljan broj ljudi", kaže Bušatlić.

Ognjen Džinić, projekt menadžer kompanije Tropik, koja stoji iza albuma "Apsurdistan" izdanog za bh. tržište, kaže da ih posebno raduje to što Dubiozu slušaju sve generacije, posebno oni najmlađi, koji sve pjesme ovog bh. benda znaju napamet.

O ovom svojevrsnom fenomenu Buštalić kaže da često preko društvenih mreža dobijaju klipove u kojima djeca pjevaju Dubiozine pjesme, što ih čini veoma sretnim.

"Vrijeme je bilo da i mi pokušamo napuniti neku sportsku salu koja uključuje koševe i golove za rukomet pa smo se odlučili na Skenderiju, jer je manja od Zetre, a na atraktivnijem je mjestu. Posljednji put kad smo svirali u Zetri, svi su nam kazali da smo daleko od centra", kazao je Brano Jakubović, frontmen grupe Dubioza kolektiv.

Prije završnog koncerta u Sarajevu, Dubioza kolektiv će svirati u Zagrebu 26. oktobra i Rijeci 15. novembra.

"Datum održavanja koncerta u Sarajevu je namjerno izabran, jer je ovo zemlja apsurda kao i sve u regiji", kazao je Džinić.

Nakon 27 evropskih zemalja, Dubioza je svirala u Bogoti u Kolumbiji, na najvećem muzičkom festivalu na otvorenom u Južnoj Americi, gdje su oborili mnoge rekorde po posjećenosti.

"Kompletno ljeto i reakcije na sve te svirke su bile veoma dobre i pozitivno smo iznenađeni", dodao je Buštalić.

Organizatori vjeruju da će dvorana kapaciteta od 10.000 ljudi biti premala za sve fanove koji žele doći na koncert Dubioze u Skenderiju.

Prodaja ograničenog kontingenta karata po promotivnoj cijeni od 7 KM počela je danas, a moguće ih je kupiti na svim ovlaštenim prodajnim mjestima širom BiH te preko stranice kupikartu.ba.