Muzika
23

Dragan Mladenović izdao album posvećen Johnnyju Štuliću

Klix.ba
"Lafa Johnny" naziv je albuma posvećenog muzičkoj legendi, osnivaču i frontmenu nekadašnje grupe Azra Branimiru Johnnyju Štuliću, a njegov autor je Dragan Mladenović Rakoni.
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba

Rakoni kroz osam autorskih pjesama posvećenih životu i djelu legendarnog Štulića nastoji otrgnuti od zaborava ovog umjetnika.

Na ovom projektu je radio punih pet godina, a na pitanje šta ga je inspiriralo da piše pjesme posvećene Johnnyju kaže:

"Vidio sam da je on jedini čovjek koji je ostao dosljedan sebi, čovjek koji ne krade pjesme, koji je intelektualac i normalan, ali da ga unatoč tome svi omalovažavaju".

"Tražim svuda tvoje oči, znam da nisi daleko. Sve ću staze svijeta proći, ma nešto bih ti ja rek'o. Furam taxi, razmišljam, isti nam je svijet. Noću pišem, volim žene, obožavam nogomet. O Johnny, vrati se, tvoje srce lomi se. Paris, Madrid i London. O Johnny vrati se, gradovi svi vole te. Zagreb, Beograd, Sarajevo" (Johnny, vrati se)

Svoju ideju o albumu prezentirao je lično i Štuliću, no on nije bio pretjerano oduševljen. Ipak, dozvolio je objavu pjesama.

Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
"Sjećaš se Johnny, Zagreb te ispratio jedne kišne subote. Al' je grad ostao vječno prekriven u tvoje note" (Zagreb)

"To je na neki način moja pobjeda. Iako nije htio otvoreno priznati, on je vidio da su tekstovi veoma dobri", kaže Mladenović, koji ima još pedeset pjesama o Johnnyju.

U planu je bilo snimanje još četiri albuma, no kako Štulić nije pokazao oduševljenje projektom, Mladenović je od toga odustao.

Za razliku od Štulića, njegovi pobornici su oduševljeni činjenicom da postoji album posvećen muzičkoj legendi.