Muzika
0

Dodijeljene nagrade Classic Brit Awards: Odato priznanje Pavarottiju

Klix.ba
(Foto: classicbrits.co.uk)
Najveća operska zvijezda svijeta, Luciano Pavarotti, koji je premino 2007. godine, posthumno je nagrađen životnim priznanjem na ovogodišnjoj dodjeli nagrada Classic Brits, šest godina nakon što je bio previše bolestan da je sam preuzme.

Nagradu je preuzela njegova supruga Nicoletta Mantovani u Royal Albert dvorani u Londonu. Na sceni joj se pridružio i Jose Carreras, koji je s Placidom Domingom i Pavarottijem činio "Tri tenora".

"Pavarotti je imao sunce u svom glasu, ali imao je sunce i u svojoj ličnosti, u načinu na koji je uživao u životu i u načinu na koji se ophodio prema prijateljima. On je bio izvsrtan umjetnik s izuzetnim glasom i rad s njim je bilo nešto posebno. Mnogo smo se zabavljali", rekao je Carreras za Sky.

Placido Domingo je snimio poseban video u spomen na Pavarottija, koji je predstavljen na ovom događaju.

Kompozitor Hans Zimmer, koji je napisao muziku za poznate filmove poput ostvarenja "Gladijator", "The Rock", "The Lion King"... dobio je nagradu za izvanredan doprinos i kompozitora godine.

Andrei Bocelliju izmakla je nagrada za album godine, koja je otišla u ruke Andrea Rieua za album "Magic of the Movies".

Iako je bilo očekivano da će kineski pijanista Lang Lang biti proglašen za umjetnika godine, nagradu je primio Daniel Barenboim.

Amy Dickson, australska saksofonistica, je dobila nagradu za najambiciozniju umjetnicu godine.

"Nisam mislila ni da ću biti nominovana. Ovo je ogromna čast", izjavila je Dickson.