Muzika
46

Dječiji hor Superar Srebrenica nastupa u Pozorištu mladih

Klix.ba
Peta godišnjica Superar inicijative u Bosni i Hercegovini bit će sjajan povod za koncert mališana iz Dječijeg hora Superar Srebrenica u Pozorištu mladih u Sarajevu.

Koncert će biti održan 7. aprila u 18 sati pod pokroviteljstvom i uz podršku austrijskog ambasadora u Bosni i Hercegovini Martina Pammera, a organizovat će ga osnivačica i predsjednica organizacije Bauern helfen Bauern i Superar Srebrenica Doraja Eberle i načelnik Srebrenice Ćamil Duraković.

Ovaj koncert održava se u okviru Godine kulture Bosna i Hercegovina - Austrija 2016, a ulaz na njega bit će omogućen isključivo sa pozivnicama.

Dječiji hor Superar Srebrenica i njihovi gosti će, u okviru programa koncerta na šest jezika izvoditi djela nekih od najpoznatijih kompozitora klasične ere, kao što su Beethoven i Mozart, preko neprevaziđenih pop/rock klasika Johna Lenona i Stevieja Wondera, do najljepših tradicionalnih pjesama iz Bosne i Hercegovine i Austrije.

Poslije Koncerta bit će upriličen prijem, uz muzičku podlogu i nastup Berina Buturovića.

Superar Srebrenica je osnovana 2012. godine uz podršku organizacije Bauern helfen Bauern. Superar pruža priliku da više od 350 djece iskusi važnost i ljepotu zajedničkog stvaranja muzike. U prijateljskoj i ohrabrujućoj atmosferi, djeca razvijaju sebe i svoje talente slobodno, poboljšavajući ključne životne vještine, kao što su samopouzdanje, poštovanje, disciplina, osjećaj zajedništva i odgovornosti. Nastava, koja podrazumijeva sviranje instrumenata, pjevanje u horu, ples i učenje stranih jezika, održava se na dnevnom nivou. Sve aktivnosti za svu djecu su potpuno besplatne.

Superar Srebrenica uživa podršku organizacije Bauern helfen Bauern, Rotary kluba Salzburg – Altstadt, Teamco Fondacije i drugih donatora. ERSTE Fondacija je regionalni partner Superar mreže, koja uključuje Superar inicijativu u Austriji, Bosni i Hercegovini, Lihtenštajnu, Rumuniji, Slovačkoj i Švicarskoj. Superar inicijativu su u Austriji 2010. godine pokrenuli Bečka koncertna kuća, Hor bečkih dječaka i organizacija Karitas Beč.

Superar Srebrenica je krajem maja 2014. godine pokrenuo kampanju "Kad se srca slože", sa ciljem pomoći žrtvama poplava na Balkanu u maju 2014. godine. U okviru Kampanje nastala je pjesma "Love People", koju je Dječiji hor iz Superar Srebrenica snimio zajedno sa dvanaest umjetnika iz četiri države (Bosna i Herzegovina, Srbija, Hrvatska i Makedonija). Tokom kampanje Hor djece iz Srebrenice je skupio više od 10.000 eura za obnavljanje uništenih muzičkih škola u regionu.

Superar Srebrenica je imao više zapaženih nastupa u posljednih pet godina, među kojima se ističe nastup za papu Franju prilikom njegove posjete Sarajevu u junu 2015. godine i nastup u okviru Samita o Zapadnom Balkanu za integraciju u Evropsku uniju u augustu 2015. godine.