Vatroslav Lisinski
732

Divanhana magičnim koncertom u Zagrebu završila turneju "Zukva"

Klix.ba
Foto: Stipo Vilić
Popularni bosanskohercegovački sevdah bend Divanhana sinošnjim koncertom u Zagrebu završio je dvogodišnju koncertnu turneju "Zukva" nazvanu po istoimenom trećem diskografskom izdanju pomenutog sevdah sastava.

"Magična sevdah večer u Lisinkom", "Sevdah atrakcija u Zagrebu" ili "Sevdah je probudio srca što ljude i gore" samo su jedni od naslova kojim su hrvatski mediji okarakterisali sevdah spektakl u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog.

Od prve numere "Stade se cvijeće rosom kititi" pa preko već uveliko popularnih izvedbi Divanhane kao što su "Grana do Bora", "Crven fesić", "Oj Safete, Sajo, Sarajlijo", i "Emina" zagrebačka publika je gromoglasno nagrađivala aplauzima ove sjajne mlade ljude koji su svojim virtuoznim muziciranjem raznježili srca više od 1500 posjetilaca sinošnjeg koncerta.

"Koncert u zagrebačkom hramu kulture kruna je naše dvogodišnje turneje. U okviru 'Zukva Tour' izbrojali smo više od stotinu i dvadeset koncerata, obišli neke od evropskih centara umjetnosti, te držali koncerte na pozornicama najljepših teatara. Svaki od susreta sa publikom ispisao je svoju priču među našim uspomenama. Zagrebačka publika iznimno voli i osjeća sevdah i sretna sam što smo krilima pjesme sletili na njihova srca koja u sevdahu ljube. Našom muzikom i bojama zvuka prošetali smo cijelim Balakanom nošeni iskonskom ljepotom kojom je odisao prostor Koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog. Jer ima raznih na svijetu noći, a neke se pamte dok oči se ne zatvore.“ izjavila je vokalistica Divanhane Naida Čatić.

Ugođaj je svakako upotpunjen i numerama koje su izveli sa gitarskim virtuozom Sanelom Redžićem, kao i tamburaškim orkestrom iz Slavonije, a koncertni program vodio je TV voditelj i novinar Al Jazeere Balkans Adnan Rondić.

Nakon rasprodanih koncerata širom Bosne i Hercegovine, regiona i Evrope Divanhan okončava koncertnu turneju "Zukva" koju je po službenoj prodaji posjetilo preko 60.000 ljudi, čime su ovi mladi umjetnici uveliko uspjeli u svojoj ideji da njeguju i prezentuju sevdalinku širom svijeta kako našoj, tako i stranoj publici.

Nakon koncerta u Zagrebu, Divanhana se okreće novim projektima te najavljuju saradnju sa zvijezdom broadwaya Breadly Deanom koju će već krajem narednog mjeseca prezentovsati sarajevskoj i banjalučkoj publici, kao i finaliziranje novog studijskog albuma koji će svim poštovaocima njihovog rada prezentovati već sredinom aprila.