Muzika
252

Dino Merlin: Nemam ništa protiv zastave Srbije

Klix.ba
Dino Merlin
Dino Merlin
Ne mogu biti protiv vijorenja zastave Srbije u Beogradu. To je besmislica. Jer je to zastava, ali i zastava Nikole Tesle, Mihajla Pupina, Novaka Đokovića, izjavio je Dino Merlin.

Merlin je spreman za večerašnji koncert pred beogradskom publikom koja ga željno očekuje protekle 4 godine.

Najveća dvorana na Balkanu bit će domaćin oko 40.000 fanova kantautora iz Sarajeva, koji će se potruditi da ponovi spektakl iz 2011. godine.

Dino je juče u toku dana stigao u Beograd i odmah je obišao Kombank arenu kako bi se uvjerio da su sve pripreme za večerašnji i sutrašnji koncert.

Merlin je u intervjuu za Kurir objasnio da nema mjesta senzacionalističkim naslovima u pojedinim medijima u vezi sa zabranom zastava na koncertu.

Neki mediji još uvijek insistiraju na tome da ste zabranili sve zastave, pa i zastavu Srbije na koncertima u Areni, iako je u pitanju samo stvar rutinske organizacije velikih koncerata i tiče se sigurnosti publike na koncertima. Da li su sporne zastave ili koplja na kojima se zastave nose?

"To je, kao što ste rekli, stvar rutine, i zaista se ne radi o nekom posebno zahtjevu sa moje ili bilo čije strane. Zastave nisu problem, bar ne meni. Problem su koplja na kojima se zastave nose, jer su to predmeti koji mogu ugroziti sigurnost publike. Ali ja zaista ne želim biti tumač rutine svakog ozbiljnog organizatora velikog koncerta bilo gdje u svetu. Sve što ugrožava sigurnost publike, zabranjeno je. Zastava kao zastava nije, premda mislim da je zastavama mjesto visoko na jarbolu i duboko u srcu a ne u žutim novinama, ali to je već stvar takozvanih medija koji se bave tim stvarima na način koji nema nikakve veze sa novinarstvom, niti sa poštovanjem i ljubavi prema svom narodu i svojoj zemlji, i na kraju prema zastavi svoje zemlje i svog naroda.

Manipulisanje državnom zastavom da bi se stvorila senzacija i povećala čitanost je izdaja vlastite zastave, zemlje i naroda. Izdaja jer se ne poštuje vlastita zastava, jer se njome manipuliše. I da budem do kraja jasan, svako ima pravo da nosi zastavu svoje zemlje kako želi, kad želi i gdje želi. Kako iko normalan može i pomisliti da ću doći u Beograd na dva velika randevua sa svojom publikom i imati nešto protiv zastave te publike. To bi bilo licemjerstvo najgore vrste. Ne mogu biti protiv vijorenja zastave Srbije u Beogradu. To je besmislica. Jer je to zastava, kao što rekoh moje publike, ali i zastava Nikole Tesle, Mihajla Pupina, Novaka Đokovića, Vuka Karadžića, Milene Dravić, Dragana Nikolića, Nikole Pašića, Čede Jovanovića i mnogih drugih. Sve te ljude predstavlja zastava Srbije i samo nerazuman čovjek može imati nešto protiv zastave.

Šta mislite zbog čega neki mediji imaju potrebu da manipulišu javnošću na tako opasan način i ne birajući sredstva?

Vjerovatno zato što im je to posao ili što nemaju pametnijeg posla ili jednostavno ne mogu i ne znaju bolje od toga. Moguće da i velika ljubav između mene i moje publike u Beogradu i Srbiji izaziva veliku ljubomoru nekih malih ljudi. Ali upravo zato ti ljudi i jesu mali i nevažni, osim što su ponekad dosadni kao muhe koje vam ne dozvoljavaju da do kraja uživate u toplom sunčanom danu. Možemo lutati kroz život na različite načine, ali uvijek ćemo doći na isto mjesto ako želimo krenuti na put budućnosti, na put u bolju budućnost. Moramo krenuti sa mjesta gdje prihvatamo pravo drugog da bude drugačiji, da prihvatimo drugog sa stvarnim poštovanjem prihvatajući ga kao ravnopravnog, prihvatajući njegovo dostojanstvo i uvjerenja, njegovu ljubav i osjećanja prema porodici, domovini, zastavi.

Da li su ove neprijatnosti uticale na pripreme koncerata u Areni? Teče li sve po planu?

Sve ide svojim tokom. Finalizovani su i posljednji detalji i Hotel Nacional je spreman za svoje premijere u Beogradu. Predugo sam u ovom poslu da bi svaki povjetarac mogao da promijeni kurs broda kojim plovim. Preživio sam mnoge bure i brodolome ali uvijek nastavljam da plovim. U Beograd sam došao da svojoj publici donesem svoje nove i stare pjesme i želim to da učinim na nezaboravan način kako bi se i mi na sceni i svi u publici sjećali ovog oktobarskog vikenda u Beogradu kao drage i posebne uspomene. To je cilj i prvi prioritet, sve ostalo je sekundarno. Sasvim sigurno će to biti noći za nezaborav. To sam obećao svojoj publici i to ću obećanje sa svoje strane ispuniti. A znajući svoju publiku, siguran sam da će i oni učiniti svoj dio i moje koncerte pretvoriti u spektakle ljubavi.