Muzika
3.5k

Dino Merlin nakon dva uspješna singla počinje ljetnu turneju

Klix.ba
Jedan od najpopularnijih pjevača u regiji, Dino Merlin, 20. juna ove godine objavio je svoj 11. studijski album "Hotel Nacional", s kojeg su objavljena dva hit singla - "Ruža" i "Školjka".
Dok se oba singla i dalje vrte u domaćem eteru, Dino Merlin je najavio i nekoliko koncerata u Hrvatskoj pa ga tako publika može uživo čuti u Primoštenu 9. augusta i u Vodnjanu 22. augusta, objavila je Croatia Records.

Nakon Hrvatske, sarajevski muzičar kreće i na turneju po SAD-u i Kanadi, nakon čega se ponovo vraća u Evropu.

Album "Hotel Nacional", koji je objavljen u izdanju Croatia Recordsa i Magaze, odmah nakon objave bio je i novi ulaz na prestižnoj Billboard World Albums top listi, i to na visokom osmom mjestu. Dino Merlin ujedno je i prvi regionalni muzičar koji se našao na ovoj globalnoj top listi, koja se temelji na broju prodanih primjeraka albuma u svijetu.

Merlin je svoj posljednji studijski uradak snimao u Sarajevu, Zagrebu, Istanbulu, Berlinu, Beču, Londonu, Stockholmu, New Yorku i Los Angelesu, a s njim su sarađivali i hvaljeni svjetski producenti i kompozitori. Producenti Yoad Nevo (Pet Shop Boys, Bryan Adams, Sugababes) i Richard Niles (Paul McCartney, Ray Charles, Tina Turner, Cher), mladi talentovani engleski kompozitor i producent Aaron McIntosh, turski virtuoz Hüsnü Şenlendirici, švedski jazzeri Marcos Ubeda i Gunnar Norden, zagrebački producenti Baby Dooks, Zvonimir Dusper i Enes Tvrtković, kao i Dinina ekipa iz Sarajeva Mahir Sarihodžić i Mahir Beathouse samo su neki od saradnika.

Prvi singl s albuma, pjesma "Ruža", izabrana je kako bi potaknula mnogobrojne Merlinove fanove u regiji da se uključe u akciju pružanja pomoći ugroženima u poplavama koje su u maju 2014. pogodile Hrvatsku, BiH i Srbiju. Drugi singl je "Školjka", snimana tokom 2013. godine u studiju Longplay u Sarajevu, a spot je snimljen u septembru 2013. godine u Sarajevu, Mostaru, Počitelju, Neumu, Hutovom blatu i Marini Frapa. Oba singla su u samo par sedmica od objave imala milionske preglede na YouTubeu i društvenim mrežama (trenutno "Ruža" ima više od 1,5 miliona pregleda, a "Školjka" više od miliona pregleda), dok se album "Hotel Nacional" već pokazao jednim od najuspješnijih albuma koji je izašao iz muzičke radionice Dina Merlina.