Muzika
1

Devedesetogodišnju opaticu iz Etiopije slave kao muzičkog genija

Klix.ba
Emahoy Tsegué-Mariam Guebrù
Emahoy Tsegué-Mariam Guebrù
Devedesetogodišnju opaticu iz Etiopije, Emahoy Tsegué-Mariam Guebrù, slave kao muzičkog genija nakon što je koncertna pijanistkinja slučajno pronašla njene muzičke partiture i pokazala ih svijetu.

Emahoy je gotovo čitav svoj život provela zatvorena u samostanu, rijetko izlazeći van kamenih zidova Etiopske pravoslavne crkve u Jerusalemu.

Uprkos njenom zatvorenom životu, ona je nadomak svjetske slave, nakon što je izraelska muzičarka Maya Dunietz čula rijetki CD sa njenim radovima i bila toliko impresionirana da ih je pretočila u knjigu.

Emahoy bi sada trebala prvi put da čuje svoju muziku na seriji recitala u Jerusalemu, a mogla bi imati kameo performans.

"To je klasična muzika, sa posebnim osjećajem vremena, prostora i okoline. Nije grandiozna, već intimna, prirodna, poštena i veoma ženstvena. Ona ima magičan dodir na klaviru. Delikatan, ali dubok. Sve njene kompozicije pričaju priče o vremenu i prostoru", ispričala je Dunietz za Guardian.

Emahoy je provela 70 godina pišući obiman muzički opus, koji se, do sada, rijetko mogao čuti van samostana. Iako postoji samo nekoliko snimaka Emahoyinih radova, Dunietzin suprug je u Londonu slučajno naišao na njen CD i donio ga kući. Nakon što je čula muziku, Dunietz se odmah dala u potragu za Emahoy, kako bi čula i njene druge kompozicije.

"Slušali smo i bili opčinjeni neobičnom kombinacijom klasike, Etiopije i bluesa. Zatim smo pogledali omot CD-a i otkrili da živi baš ovdje, u Jerusalemu", priča Dunietz.

Emahoy je nekada bila pripadnica etiopske aristokratije u Addis Ababi, sa veoma bliskim vezama sa carom Haileom Selassiem.

Rođena je kao Yewubdar Guebrù, 12. decembra, 1923., a u svojoj šestoj godini je, sa sestrom, otišla u švicarski internat, gdje se prvi put susrela sa klasičnom muzikom. Kao tinejdžerki joj je ponuđeno mjesto u prestižnoj muzičkoj školi u Londonu, ali usljed previranja u njenoj domovini, etiopske vlasti su joj zabranile odlazak. Iz protesta je supila u štrajk glađu, sve dok utjehu nije pronašla u Bogu. Odustala je od muzike i posvetila se religiji. Preselila je u usamljeni samostan na sjeveru Etiopije, gdje je provela 10 godina živeći bosonoga u kolibi od blata i kamenja.

Kada se ponovno vidjela sa majkom u Addis Ababi, opet se uhvatila muzike i snimila je nekoliko albuma. Nakon smrti majke, 1984., preselila je u Etiopsku pravoslavnu crkvu u Jerusalemu, odakle gotovo da više nije ni izlazila.

Dunietz su trebale godine posjeta i tihog povezivanja da je ubijedi da joj preda svoje radove za potrebe knjige.

"Dala mi je četiri pune plastične kese sa stotinama olovkom pisanih i zbrkanih stranica. Neke su bile stare i po 60, 70 godina", ispričala je Dunietz.

Uz pomoć organizacije Jerusalem Season of Culture, Dunietz je uspjela da organizira i objavi čitav opus. Emahoy stečenu slavu smatra napornom i većinu svog vremena provodi zaključana u samostanu, izbjegavajući medije.