Eurosong 2018
27

Deezer predviđao pobjedu Francuske ili Kipra, gledatelji šokirani lošim plasmanom Australije

Piše: M. N.
Foto: EPA
Foto: EPA
Mnogi gledatelji Eurosonga bili su iznenađeni pobjedom Izraelke Nette Barzilaije koja je srca osvojila pjesmom "Toy" koja govori o #MeToo pokretu. Prema anketama uoči finala favorit je bila Eleni Foureira s Kipra.

Popularnost Foureire je rasla danima i prije finala i niko nije očekivao da će završiti na drugom mjestu.

S druge strane, prema globalnom muzičkom streaming servisu Deezer, najpopularniju pjesmu imali su predstavnici Francuske Emilie Satt i Jean-Karl Lucas, koji su u braku. Nažalost, nije im pomogao ni poljubac kojim su završili performans uz pjesmu "Mercy" jer su završili na 13. mjestu. Čak je i Deezer bio ubijeđen da će pobjedu odnijeti ili Francuzi ili Foureira.

Uoči finala popularnost je rasla i za pjesmu "Bones" grupe Equinox koji su predstavljali Bugarsku.

Iako se očekivalo da će Alexander Rybak, koji je 2009. godine pobijedio na Eurosongu, i ovaj put osvojiti srca publike, to se nije dogodilo. Norveška je završila na 15. mjestu, a korisnici društvenih mreža su ismijali tekst njegove pjesme.

Gledatelji su bili razočarani plasmanom Australije koja je uprkos fantastičnom nastupu Jessice Mauboy, završila na 20. mjestu, što je prvi put da su ispali iz Top 10. Glasova publike bilo je vrlo malo, što je uvrijedilo Australce koji su ovo shvatili kao poruku da nisu dobrodošli na ovo takmičenje.

Potvrdili su to i neki gledatelji koji su na društvenim mrežama objavili kartu Evropu pitavši se šta u takmičenju rade Australija i Izrael.

Netta je donijela Izraelu četvrtu pobjedu (1978, 1979 i 1998).