Apocalypso now
291

Darko Rundek: Sarajevska publika mi je provjera smisla, kvaliteta i neka vrsta putokaza

Piše: Elma Berberović
(Foto: Anastazija Vržina)
Ljubitelji dobre muzike 10. februara u sarajevskom Domu mladih imaju priliku ponovo uživati u bezvremenskim hitovima Darka Rundeka koji s Ekipom koju čini sedam muzičara dolazi u Sarajevo proslaviti 21. rođendan ApoCalypsa.

"Ovaj bend je donio mnogo svježine i nove ljepote u pjesme koje čine presjek posljednjih dvadeset godina mog pisanja. Stvarno sam radostan što sarajevskoj publici mogu predstaviti muziku koju smo zajedno u posljednjoj godini postavili na noge. Meni je svaka svirka u Sarajevu izuzetno značajna jer mi odjek sarajevske publike, koja dobro razumije ono što radim i prati promjene, služi kao provjera smisla i kvaliteta i neka vrsta putokaza", rekao je Rundek koji u Sarajevo svaki put dođe s nečim novim.

Bend Rundek i Ekipa nastao je tokom rada na projektu "ApoCalypso Now", a u tom sastavu već su snimili tri pjesme.

"Singl 'Tamni jorgovan' izašao je prije dva mjeseca i lijepo se zavrtio na radiju, barem u Hrvatskoj, a uskoro izlazi pjesma 'Barbara' koja ima potencijal da postane vanvremenski hit. Šalim se, to su samo naše nade... Sredinom proljeća bi trebale izaći 'Pješčane oluje' koje već sviramo na koncertima. Ostalih sedam pjesama snimat ćemo ove godine da bi na kraju sve zajedno izašle kao naš prvi album. Živo me zanima kako će taj album ispasti, ali ova grupa ima veliki potencijal", rekao je.

Kroz opušten razgovor otkriva nam kako ovaj put dolaze sa scenski osmišljenom cjelinom koju je režirala njegova supruga Sanda Hržić.

"Premda smo već sarađivali na mnogim kazališnim projektima, Sanda se ovaj put i službeno prihvatila uloge rediteljice. Autorica videozida je Hrvoslava Brkušić, zagrebačka eksperimentalna filmašica, kostime je kreirao Oliver Jularić, na scenskom pokretu sarađivali smo s Irmom Omerzo, Dalibor Radić i Saša Fistrić kreirali su svjetlo, a zvuk Marijo Šuica i Danijel Bifel. To je dakle tim vrijednih talentiranih nevidljivih saradnika na projektu 'ApoCalypso Now'", rekao je.

Zanimljivo je i to što većina muzičara svira više instrumenata zbog čega se, ističe Rundek, bend preslaže skoro za svaku pjesmu, a na taj način zvuk benda postaje širok i nepredvidiv.

"Silvio Bočić svira bubanj, tapan, gitaru i bas gitaru, Isabel koju sarajevska publika dobro poznaje svira violinu s efektima, Roko Crnić bas gitaru i bubnjeve, Miro Manojlović udaraljke i vibrafon, ja pjevam i povremeno sviram gitaru, Ana Kovačić tenor saksofon i sintisajzer, Igor Pavlica s kojim sarađujem još od vremena Haustora svira trubu, a svira i u više bendova koji gostuju u Sarajevu. Vaš sugrađanin Dušan Vranić Duco svira ukulele, harmoniku, klavijature, električnu gitaru i vibrafon. Roko, Silvio, Duco, Ana i Igor pjevaju prateće vokale", rekao je.

Na pozornicu sada izlazim skromiji

Priznaje nam da, u odnosu na period kada se tek počinjao baviti muzikom i kada je sa Srđanom Sacherom osnovao grupu Haustor, danas na pozornicu izlazi skromniji i sebi manje pripisuje ono što se dogodi na koncertu.

"Nisam ja baš neki veoma plodni autor, ali možda i taj manjak kvantiteta svjedoči o pokušaju da ono što iznesem pred publiku ima dovoljno istinitosti i sadržajnosti", rekao je.

Muzika je za njega živi proces uzajamnog slušanja i predavanja nevidljivom vodiču.

"To se može desiti jedino u susretu s publikom i ta avantura me potiče da se muzikom i dalje bavim s podjednakim, a možda i većim interesom", rekao je Rundek dodajući kako su mu i dalje intrigantne njegove pjesme koje važe za kultne i uživaju status evergreena.

"Ono što u njima volim je da ostavljaju prostora novim interpretacijama i inspiriraju nove saradnike", rekao je Rundek kroz čije autorske i pjevačke iskaze svjedočimo vrhunskim umjetničkim dometima.

U junu prošle godine objavljen je album "Dovitljivi mali čudaci" grupe Haustor, na kojem se nalazi pet pjesama snimljenih 1990. godine. Riječ je o petom albumu ove kultne grupe koji je, priča nam Rundek, završio u korpi za smeće jer nisu njim bili zadovoljni.

"Sasvim slučajno su sačuvani miksevi pet-šest pjesama, od kojih smo pet objavili kao dodatak jubilarnom izdanju albuma 'ApoCalypso'. Četiri od tih pet su u dovršenijim verzijama objavljene na kasnijim albumima. Procijenili smo da s ove vremenske distance i taj relativni neuspjeh može biti zanimljiv ljudima koji su pratili Haustor", rekao je.

Također, Rundek se bavi i radiodramom i muzikom za pozorište i film, a svira i u eksperimentalnom bendu Cul de Sac s kojim je nedavno bio i u Sarajevu.

"Polje aktivnosti je dakle puno šire od onog što većina publike prati, ali sigurno i hrani ono što do nje dođe i čini to interesantnijim", rekao je.

Povratak prirodi i sistemu održivosti

Činjenica je da je Rundek u novom naponu kreativnosti, no inspiracija i nadahnuće, ističe, nisu u domenu njegove volje. Naglašava da je zahvalan kada je ima, a da joj u suprutnom nastoji ostaviti prostora. Osim toga, Rundeku, koji je na početku sedme decenije života, ne fali ni energije, a za to je, priča nam, veoma važno ono što jedemo.

"I to na svim nivoima - od kvalitetne, konkretne hrane i pića do impresija i utjecaja kojima se izvrgavamo", rekao je.

Njegov dolazak na Brač je bio postepen i prirodan. Tu živi u skladu s prirodom i član je udruženja "Zemlja za nas" u koje, otkriva, većina članova dolazi iz grada i uči sve ispočetka.

"Teško je okrenuti želju za nečim više prema potrazi za manjim i tačnim. Imam sreću da me Sanda u tom smjeru vuče već godinama i moram reći da me ta orijentacija ispunjava velikim zadovoljstvom. Potrebna je snažna motivacija i veliki trud da se steknu neke nove navike u organiziranju života i kućanstva. Nije samo pitanje promjene mehaničkog funkcioniranja, nego dublje orijentacije i razvoja novog osjećaja poštovanja prema svemu živom, uključujući našu planetu i svemir", rekao je.

Veganstvo ga je promijenilo nabolje, a priznaje nam da dugo nije bio bolestan te da se osjeća dobro.

"Sigurno da nejedenje tijela surovo zaklanih životinja, koje su većinom prethodno živjele u konclogorima, oslobađa od mnogo otrova i negativnih utjecaja. A i savjest je mirnija", rekao je Rundek na kraju razgovora za Klix.ba.